A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Good Night Songs For Rebel Girls – Aurora, Joan Jett és sokan mások egy női feldolgozáslemezen

2020. október 26., 23:31

A 24 éves norvég popsztár Aurora az Infections Of A Different Kind (Step I) és A Different Kind Of Human (Step II) című 2018/2019-es lemezpárja után idén egy új fejezetet nyitó klipdallal (Exist For Love) és egy filmes betétdallal jelentkezett (The Secret Garden), most pedig egy kilencvenes évekbeli Alanis Morissette-slágert énekelt fel egy női feldolgozáslemezre, melyen rajta kívül olyan előadók szerepelnek, mint Joan Jett, Imelda May, Beth Orton, KT Tunstall, Tarriona Tank Ball, Macy Gray vagy a Morcheeba-díva Skye.

Az Amerikában élő olasz nők által 2016-ban közösségi finanszírozással indított Good Night Stories For Rebel Girls (magyar címén: Esti ​mesék lázadó lányoknak) képeskönyvsorozat általános iskolás kislányok elé akar pozitív példákat állítani arra, hogy a nők is képesek lehetnek nagy eredményeket elérni az élet minden területén. A történelemből kis történetekkel bemutatott jeles nőalakok között például Joan Jett, Madonna és Beyoncé is szerepelt (a bevándorlókról szóló legutóbbi kötetben a kubai születésű Gloria Estefan és a barbadosi Rihanna is), ahogy a könyvszéria mellé indított azonos című podcast sorozatban is felbukkant mesélőként a Kills és a Dead Weather együttesek éléről ismert Alison Mosshart – most pedig tizenvalahány további énekesnő is csatlakozik a projekthez egy-egy zeneszámmal.

A patinás Decca lemezcégnél november 27-én megjelenő Good Night Songs For Rebel Girls albumon a bevezetőben már említett művésznők mellett hallható Anoushka Shankar, Ani DiFranco, Amy Wadge vagy Anastacia is, akik olyan kolléganők dalait dolgozták át, mint Nina Simone, Carole King, Chrissie Hynde, Alicia Keys, Feist, Julia Michaels, Yazz vagy Kelly Clarkson, de az inkluzivitás jegyében a transznemű Anohni egy régi Antony & The Johnsons-dala (For Today I Am A Boy) és a gay icon Elton John egy hetvenes évekbeli klasszikusa (Goodbye Yellow Brick Road) is belefért a válogatásba.

a norvég Aurora a Thank U című 1998-as Alanis Morissette-slágert választotta:

.
az albán születésű londoni R&B énekesnő Lubiana (teljes nevén: Lubiana Neziri) a Girl On Fire című 2012-es Alicia Keys-dallal:

.
Joan Jett a saját Fresh Start című 2018-as rockdalából rögzített az albumra egy áthangszerelt akusztikus verziót:

.
Imelda May a júniusi Slip Of The Tongue verslemezéről ezt a Becoming című költeményét dolgozza át igazi dallá a válogatáshoz:

.
a gyűjteményes album számlistája a deluxe kiadás bónuszdalaival:

Good Night Songs For Rebel Girls (2020)

1 Becoming – Imelda May
2 Beautiful – Macy Gray
3 Girl On Fire – Lubiana
4 The Only Way is Up – Skye
5 Thank U – Aurora
6 Stronger (What Doesn’t Kill You) – Anastacia
7 Fresh Start – Joan Jett
8 Brass In Pocket – Ani DiFranco
9 Don’t Let Me Be Misunderstood – Tank And The Bangas
10 Hymn to Her – KT Tunstall
11 Goodbye Yellow Brick Road – Amy Wadge
12 Issues – Marie White
13 For Today I Am A Boy – Beth Orton
14 You’ve Got A Friend – Jess Gillam
15 Jóga – Anoushka Shankar

16 Beautiful – Somin
17 Va Tu Sei Libero (You Don’t Own Me) – Elodie
18 The Park – Pomme

.
Goodnight Stories For Rebel Girls könyvajánlók Elena Favilli és Francesca Cavallo alapító párosától 2016-ból és 2017-ből. . .

. . .és a podcast sorozat egyik epizódja 2018-ból, Grace O’Malley története a Kills-énekesnő Allison Mosshart felolvasásában:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39