A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Gougère – habkönnyű sajtfánk

2014. október 8., 10:39

Ezek a franciák tudnak valamit! Tökéletes égetett tésztás sajtos fánk pillanatok alatt ízHUSZÁR-tól – vigyázat, ez tényleg abbahagyhatatlan!

Imádom a fánkokat – legyen szó a hagyományos szalagosról, az amerikai donut-ról, esetleg a spanyol churrosról. Egy valamit viszont mindegyikben utálok: az olajszag, amiért itthon ritkán vetemedek fánksütésre. Ennek okán borzasztóan megörültem, amikor felfedeztem a franciák sajtos fánkját, a gourgére-t, amit sütőben készítenek. Ízében egy extra könnyű sajtos pogácsára emlékeztet, az állaga viszont határozottan a fánkhoz áll közelebb.

Az eredetét valahol Burgundiában kell keresnünk, de hogy pontosan kinek a nevéhez kötődik a gourgére falatkák megalkotása, az már kétséges. Egyes vélemények szerint a „Le ramequin de Bourgogne” nevű cukrászdában készítették először.

A recept alapján nem csoda, ha sokaknak az ekler fánk ugrik be, hiszen ugyanúgy égetett tésztából készül kevés sóval, fehér borssal és természetesen sajt hozzáadásával. Eredetileg koszorú alakban sütötték ki, de népszerű a pogácsa-szerű elkészítés is. Meglepően gyorsan elkészül: a tészta összeállítása nettó negyed óra, a sütés pedig nagyjából 20 perc. A végeredmény annyira habkönnyű, hogy pillanatok alatt elfogy.

A sajtfánk receptjét itt találjátok!
És hogy milyen sajtból készüljön? Kattints ide és kiderül!