A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Green Day: helyettünk is aggódnak a gyermekeinkért

2016. augusztus 24., 19:24

Billie Joe Armstrongék egy nem annyira punk interjúban fejtették ki, mennyire károsak korunk erőszakos sportjai és videojátékai az eljövendő generációk fejlődése szempontjából s, hogy mennyire tartanak attól: van rá esély, hogy tulajdon gyermekeik nem egy békés, kiegyensúlyozott világban kényszerülnek felnőni.

greenday

Hiába, még a Green Day tagjai sem maradhatnak örökké tizennyolc évesek – a kilencvenes években felfutó amerikai zenekar a Kerrang!-nak adott interjújában panaszolta el, milyen szintű aggodalommal töltik el őket a most felnövő generációt érő ingerek.

„Az én gyermekeim már egy teljesen más világban nőnek fel, mint én. Ott van például az MMA box. Az én időmben ki volt mondva, hogy feleslegesen erőszakos, állatias tevékenység, most meg bármely családi étteremben nyugodtan közvetíthetik a meccseket. Nem is jön meg úgy az étvágyam semmitől, mint mikor két alsónadrágos férfi addig veri egymást, míg vért nem köhögnek” – szögezte le a basszusgitáros, Mike Dirnt, aki szerint a mai videojátékok is rég áthágták az egyetemes morál határát.

„Manapság teljesen megszokott, hogy embereket lősz agyon, trancsirozol fel egy-egy játékban csak úgy, szórakozásból. Ezt mindenképp meg kell fékezni, de sajnos fogalmam sincs, mi jelenthetne megoldást.”

A 44 éves Billie Joe Armstrong a kulturális görcsöknél fenyegtőbbnek találja a geopolitika, azon belül is a novemberben esedékes amerikai elnökválasztás alakulását. A frontember szerint az eknöksége idején bevallottan a Green Day American Idiot albumát ihlető George W Bush eltörpül a Donald Trump jelentette veszély mellett.

„Bush egy idióta, Trump viszont őrült. Ez a tag senkire nem hallgat, mikor döntéseket kell hoznia, ez már most is mindenki számára világos kell, hogy legyen. Ő úgy fog cselekedni, ahogy az adott percben jónak érzi, teljesen önző sőt, öncélú módon. Ez pedig félelemmel tölt el.”

A Green Day októberben jelenteti meg következő, Revolution Radio című albumát, mely a zenekar első kiadványa az Uno!, Dos!, Tre! 2012-es hármasa óta.

Címkék: