A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Grrl Pal – az ausztrál elektropop duó egy év alatt közzétett 12 száma

2015. december 27., 23:21

Az ünnepi szezont felvezető karácsonyi produkciók után még december 24–26. közt is rengeteg előadó lepte meg a világot egy-egy eddig nem hallott szerzeménnyel (a James Bond-főcímdallal jelentkező Radiohead vagy a négy év után visszatért LCD Soundsystem és The Coral mellett például a Green Day, az Arcade Fire-öcsi Will Butler, a Flaming Lips-tagokkal kollaboráló Miley Cyrus, Little Boots és Foxes is), de az ausztrál Grrl Pal más miatt is ünnepelhetett: az egy év leforgása alatt havonta egy-egy dalt kiadó elektropop duó tegnap közzétett Submarine című sorozatzáró felvételével egy teljes albumnyi anyag állt össze – itt egyben meg is hallgatható a 12 számos dalcsokor!

A zenész-producer Danny K (Dan Craig) és az énekesnő Jay LeKat (Jayden Lee Grafton) duójuk nevében is jelzik, hogy fiú+lány párosként csak haverok (az élő fellépésekre időközben a girl pasiját, Jake Sawyert is bevették maguk mellé kisegítő basszusgitáros-billentyűsnek), az írásmódban viszont nem a feminista-punk riot grrrl mozgalomra akartak utalni – csak valami mást kellett választaniuk az eredetileg tervezett „gal pal” névváltozat helyett, mert amikor azt beírták a Google keresőbe, rögtön egy felcsatolható vibrátor képe ugrott eléjük, mivelhogy van egy ilyen márka a piacon (a kifejezésnek leszbikus konnotációja is van, de akkor már szexuális felhanggal).

grrlpal-live

Tame Impala városában, Ausztrália keleti partján Perth elszigetelt metropoliszában indult Grrl Pal 2013 tavaszán tűnt fel Amazon című első kislemezdalával, mely a szép helyi siker mellett egy tengerentúli utat is eredményezett Jay-ék számára: a seregnyi kommersz R&B előadóval (Rihanna, Nicki Minaj, Ariana Grande, Jessie J stb.) dolgozó Park Ighile nigériai származású brit producer tavaly két hónapra meghívta őket magához Amerikába, és ott kezdtek összeállni azok a dalok, melyeket hazatértük után 2014 novemberétől elkezdetek egyenként kitenni SoundCloud-oldalukra.

grrlpal-dark

A százezres nagyságrendű hallgatottságot elérő Paradise című első szám sikerén felbuzdulva egy zenei blognak adott interjújukban nagy lendülettel kijelentették, hogy a következő év során minden hónapban befejeznek és kiadnak egy-egy újabb dalt – aztán már tartaniuk kellett magukat ígéretükhöz. Előfordult, hogy keleti parti turnékötelezettségeik miatt kicsúsztak az időből, többször csak másfél hónap után álltak elő a következő felvétellel (közben volt egy nagy sikerű tánczenei kollaborációjuk is novemberben, a szintén perth-i Slumberjack DJ-duóval közösen jegyzett Enigma című future bass/trap szám, mellyel a menő ausztrál Triple J rádió Hottest 100 versenyébe is bejutottak), de 2015. december 26-ra végül megérkezett a 12. szám is.

grrlpal-12

Danny és Jay a teljes 12 számos anyagot szeretnék majd egy gyűjteményes album formájában is kiadni, de mivel az első hat dal már év közben megjelent az iTunes oldalán egy Paradise címet kapó EP-n (amit a 2013-as Amazon hozzáadásával hétszámosra bővítettek), így valószínűsíthető egy második EP is a legutóbbi hat felvétellel. Itt mindenesetre egyben meghallgatható mind a 12 szám, időben visszafelé haladva:

a duó kedvenc számának számító Dare repetitív februári videója és elő előadása a háromtagú koncertfelállással egy stúdióban:

a NGHT klipje még 2014 decemberéből:

.
az Amazon című első Grrl Pal-dal 2013-ból:

.
ráadásként itt van 2015 novemberéből a két DJ-producer, Morgan Then és Fletcher Ehlers alkotta Slumberjack duó Enigma című száma is, melyben Jay énekel :

slumberjack

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39