A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Gurr feat. Eddie Argos: Christmas Business – az Art Brut vezérének karácsonyi lemeze egy csajduóval

2018. december 9., 8:19

A Queens Of The Stone Age-tagok Csendes éj feldolgozásával egy időben a brit Art Brut indie rock/art-punk zenekar frontembere, Eddie Argos is kiadott egy karácsonyi kislemezt egy „Silent night, holy night. . .” kezdetű dallal meg egy másik ünnepi tematikájú számmal – a berlini Gurr garázsrock csajduó társaságában. Az angol énekes, aki az idén hét év után elkészült új Art Brut-albumnak a Wham! Bang! Pow! Let’s Rock Out! és Hospital! című klipjeiben nem szerepelt, a német lányokkal örömest forgatott egy közös videót is.

Az 1979-ben Kevin Macklin néven anyakönyvezett Eddie Argos már 2007-ben is megjelentetett egy briliánsan szubverzív karácsonyi kislemezt a Luke Haines vezette Black Box Recorder brit art-pop trióval közös The Black Arts nevű alkalmi projekt tagjaként (Christmas Number One), és most ismét egy másik együttessel összeállva élcelődik a szeretet ünnepén és a karácsonyi kislemezdalok tradícióján.

A berlini Gurr a gitáros-énekesnő Andreya Casablanca és a dobos-gitáros-vokalistanő Laura Lee Jenkins 2012-ben alapított zenekara. A duójukat egy időre Jilian März amerikai basszistalány bevonásával hivatalosan trióra bővítették, a 2015-ös hatszámos Furry Dream EP-jüket is úgy vették fel, de 2016-os In My Head debütalbumuk borítóján már ismét csak ketten szerepeltek, és annak megjelenése óta két kísérőzenész – egy basszusgitáros lány és egy dobos fiú – társaságában koncerteznek. A jövőre várható második albumuk anyagát a Sunflower Bean magyar származású producerének, a hajdani Friends-tag Matt Molnarnak a segédletével vették fel, de aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve két karácsonyi számot is írtak és rögzítettek egyik nagy példaképükkel, a néhány éve már szintén Berlinben élő Eddie Argosszal. A Christmas Holiday és Christmas One And Only című közös dalok élő ősbemutatóját november 29-én a londoni koncertjükön tartották Eddie-vel együtt, és egy héttel később a stúdióverziók is megjelentek a Christmas Business című EP-jükön.

Laura ekképp summázza a közös kiadványt: „Azt hiszem, a két dal a jól megragadja karácsony két oldalát. Az egyik, amikor alig bírod elviselni az egészet, mert azt gondolod, hogy ez az egész karácsony dolog annyira hamis, a másik meg amikor mondjuk szerelmes vagy valakibe vagy épp boldog az életed, és hirtelen ráérzel a karácsony szellemiségére.”

Christmas Business EP nyitódalának, az ünnepi jópofizás kényelmetlenségéről szóló Christmas Holiday-nek a klipje:

FRISSÍTÉS: másfél héttel később a Christmas One And Only című B-oldalas számhoz is közzétettek egy videót!

.
a teljes kétszámos EP:

.
Eddie a múlt heti közös londoni koncert után megköszöni a lányoknak, hogy egy napra Gurr-tag lehetett:

.
a Gurr másik idei klipdala a nyár kényelmetlenségéről, a Richard X brit producerrel készült Hot Summer még májusból:

.
a lányok 2016-os In My Head debütalbumának videót kapó szerzeményei: a #1985 című szám. . .

. . .a Moby Dick klipdal. . .

. . .és a Walnuts című szám angol nyelvű változata . . .

. . . amiből a német nyelvű Walnuss verzió került az In My Head című albumukra:

.
egy dal a triófelállásban készült 2015-ös Furry Dream EP-jükről. . .

. . .és néhány szám a szintén trióként kiadott 2014-es címnélküli amerikai kazettájukról:

.
négy demófelvétel 2012-ből, melyből az első hármat Shania Twain, Nico és Joseph Gordon-Levitt ihlette:

.
Eddie Argos 2007-ben a Black Box Recorder-tagokkal közös The Black Arts projekt kétszámos Christmas Number One kislemezén:

.
The Black Arts. Az egy egyszeri projekt volt. John Moore-ral és a Black Box Recorder többi tagjával őrültködtünk, és felvettünk egy karácsonyi kislemezt. Imádom a Black Box Recordert, nagyon jó barátok vagyunk Johnnal. Luke Haines (a Black Box Recorder másik zenei agya és szövegírója) is elképesztő, tizenévesen óriási rajongója voltam az akkori zenekarának, az Auteursnek.
– egy 2009-es Eddie Argos-interjú magyar nyelven itt olvasható!

Heartworms: A Comforting Notion – a brit gitáros-énekesnő első EP-je videoklipekkel
márc. 27., 7:58
The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59