A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

GusGus: Higher +FRISSÍTÉS: Stay The Ride – újabb klipdal a Vök énekesnőjével készült új albumról

2020. november 4., 15:47

Az idén 25 éves jubileumát ünneplő izlandi GusGus tánczenei kollektívában időről időre szerepet kaptak női hangok: a kilencvenes évtizedben két tinilány, Emilíana Torrini és Hafdís Huld, a 2002-2014 közti lemezeken Urður Hákonardóttir (Earth). Az együttes a 2017-es Featherlight EP és 2018-as Lies Are More Flexible album idején a billentyűs-producer Birgir Þórarinsson (Biggi Veira) és a frontember Daníel Ágúst Haraldsson duójára fogyott, ám most 2020-ban csatlakozott hozzájuk egy új énekesnő is a szintén reykjavíki Vök zenekar vezércsajának, Margrét Rán Magnúsdóttirnak a személyében.

A nemzetközi turnéival párszor már Magyarországon is koncertező indietronica/dream pop alapú Vök az In The Dark című tavalyi második nagylemezével nem kevesebb, mint nyolc jelölést kapott az idén márciusi Icelandic Music Awards gálán és el is nyerte az év popalbumának járó díjat, de a zenekarvezető Margrét Rán így is azonnal ugrott, mikor a GusGus-tagok felkérték énekesnőnek 2021-re tervezett következő lemezükhöz és annak élő fellépéseihez. „A GusGus egy rémisztő hullámvasút, és nagyon izgatott vagyok, hogy része lehetek a következő korszakuknak. Hosszú évek óta a rajongójuk vagyok” – mondja az ifjú művésznő, aki egyenrangú szerzőtársként járulhatott hozzá a közös számokhoz a veterán tánczenészek új albumán, melynek első beharangozójaként a magány, az emberi kapzsiság és a társadalmi manipulációk témakörében íródott Higher klipdalt mutatták be.

Hogy a GugGus negyedszázados jubileuma még teljesebb ünnep legyen, Daníel Ágúst és Biggi Veira mellé 20 év után visszatért a kollektíva hajdani tízfős alapító tagságának vizuálfelelős párosa, a fenti fekete-fehér fotón látható Stefán Árni Þorgeirsson és Sigurður Kjartansson is, akik az elmúlt két évtizedben Arni & Kinski duónév alatt lettek menő videorendezők, a Sigur Rós- és Ólafur Arnalds-klipjeik mellett szép nemzetközi klientúrával (Iggy Pop feat. Sum 41: Little Know It All, Editors: Smokers Outside The Hospital Doors, Florence + The Machine: No Light, No Light, Aurora: Went Too Far stb.). A Higher hipnotikus elektropop lüktetését mozgásban is leképező pazar videó is az ő munkájuk, sőt Kjanransson még magában a dalba is besegített társszerzőként.

Waiting by the phone
It’s the loneliness
Building up the empire
With no fortress

Hunted by the past
Secrets crawl on you
Waiting for my enemy
It’s the solitude

I need to get, I need to get higher
I need to get, I need to get higher
I need to get, I need to get higher

Bound in blood and gold
Draining life from us
Entertained by pure deceit
For the masses

Standing in a line
People cover you
Waiting for my enemy
It’s the solitude

I need to get, I need to get higher
I need to get, I need to get higher
I need to get, I need to get higher

.
FRISSÍTÉS: 2021. január 29-én egy Stay The Ride című újabb GusGus-dal is érkezett a Vök-frontlánnyal (és ismét egy Arni & Kinski-klippel) a Mobile Home címen várható új albumról!

.
a GusGus 2018-as Lies Are More Flexible albuma, melynek Don’t Know How To Love dalában az amerikai John Grant volt a vendéghang. . .

Featherlight
Don’t Know How To Love
Fireworks
Lifetime
No Manual
Lies Are More Flexible
Towards A Storm
Fuel

. . .és a Remixes Are More Flexible című kiegészítő EP-sorozathoz készült Out Of Place és Unfolder című új számok 2020 tavaszáról:

Gruff Rhys: The Almond And The Seahorse – dalok Charlotte Gainsbourg és Rebel Wilson filmjéhez
jan. 27., 23:59
Fever Ray: Kandy – a svéd The Knife duó testvérpárja újra közös klipben
jan. 25., 17:26
The National: Tropic Morning News – az új First Two Pages Of Frankenstein albumról
jan. 18., 18:30
Sleaford Mods: UK Grim – az új album címadó klipdala
jan. 17., 12:35