A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

GusGus: Featherlight – EP és videoklip a közelgő új album elé

2017. július 3., 20:10

A Magyarországra leggyakrabban visszatérő külföldi formációk közt jegyzett – az idei Szigeten is fellépő – izlandi GusGus tánczenekar sokféle felállásban alkotott már 1995-ös indulása óta (a legjobb a két tinilányt, Hafdís Huldot és a csodahangú Emilíana Torrinit is magában foglaló kezdő kilenc-tíztagú művészkollektíva volt, mely a címnélküli – majd 1997-ben pár szám eltéréssel Polydistortionként nemzetközi piacra dobott – debütalbumon hallható, és az 1999-es This Is Normal hasonló sikerének is megágyazott), de mára már csak az elegáns énekes Daníel Ágúst Haraldsson és a billentyűs-producer Birgir Þórarinsson (Biggi Veira) tartja a frontot. A GusGus három év kihagyás után most július elején kiadott egy klippel kísért új EP-t, mely már az őszre ígért új Lies Are More Flexible album előfutára.

A 2010-es években megszokott másik énekes, a Hjaltalín indie rock zenekar frontembereként is ismert loncsos hajú Högni Egilsson időről időre persze bármikor beugorhat egy-egy koncertre, de két évtized után most először hiányzik a GugGus gerincét adó zeneszerző-producerpárosból Stephan Stephensen (President Bongo). Biggi a 2009-es 24/7 albumhoz vagy a diszkográfia-kakukktojás 2000-es Gus Gus vs. T-World lemez textúráihoz való visszakanyarodást vizionáló rajongók kommentjei alá írt válaszaiban még meglepetéseket ígér, de az elsőként közzétett hipnotikus, visszafogott trance-es beütésű Featherlight klipdal, melyben Daníel Ágúst éneke csak a második percnél érkezik, egyelőre nem okoz csalódást.

a videoklip, melyet az Icelandic Love Corporation művészkollektíva két csaja, Jóní Jónsdóttir és Eirún Sigurðardóttir rendezett. . .

. . .és a teljes Featherlight EP a szám három verziójával:

.
emlékeztetőül a zenekar korai csúcskorszakából a Daníel Ágúst által énekelt Ladyshave című 1999-es sláger klipje. . .

. . .és egy teljes 1997-es tévéfellépés a Believe, Gun, Remembrance, Blue Mug és Chocolate című számokkal – Hafdís Huld énekesnővel:

az 1999-es This Is Normal sikerlemez:

az első album 1997-es és 1995-ös verziója – a Why? és Is Jesus Your Pal című dalokban Emilíana Torrini énekével:

.
egy 2009-es budapesti Emilíana Torrini-interjú, melyben a GusGus korai éveiről is szó esik, itt olvasható

The Damned: The Invisible Man – klipdal a Darkadelic album és a budapesti koncert elé
febr. 3., 23:52
Gruff Rhys: The Almond And The Seahorse – dalok Charlotte Gainsbourg és Rebel Wilson filmjéhez
jan. 27., 23:59
Fever Ray: Kandy – a svéd The Knife duó testvérpárja újra közös klipben
jan. 25., 17:26
The National: Tropic Morning News – az új First Two Pages Of Frankenstein albumról
jan. 18., 18:30