A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Gyémánt az örökkévalóságnak: Marina and the Diamonds az Akváriumban

wg
2016. március 2., 20:02

Nem először hallhatjuk a walesi-görög gyökerekkel bíró énekesnőt a hazai színpadok valamelyikén, ám most az eddig kiadott legjobb lemezével érkezik hozzánk csütörtökön.

Persze, az mindig nagyon szubjektív, hogy kinek melyik lemez tetszik a legjobban, de Marina esetében ezt talán nem nehéz eldönteni. A tavaly kiadott harmadik albuma, a Froot az első, amelyikhez nem kért fel senkit sem szerzőtársnak: mindent ő írt meg egymaga, és csupán egyetlen producer munkáját vette igénybe, a Faultline név alatt jófajta elektronikus zenéket készítő David Kostenét, aki korábban olyanok lemezeinél bábáskodott, mint a Bat for Lashes és az Everything Everything. Egyszóval, már a nekiveselkedés is elég beszédes, de aztán az anyag, ami a kortársak közül a Florence and the Machine-t, a múltból pedig Kate Bush-t idézheti fel bennünk, igazolja is az előzetes jó érzéseinket.

marina 2

A tavaly ősszel a harmadik x-be lépett dalszerző-énekesnő kapcsán el kell oszlatnunk egy tévhitet: a színpadi neve mögött nem egy állandó zenekar bújik meg, hanem az elnevezés a saját családnevére (Diamandis) utal, így a Marina and the Diamonds egy kísérőzenekarral fellépő szólóelőadót takar és nem egy női énekessel operáló együttest.
Marina még tinédzserként, egészen pontosan 18 éves korában költözött Londonba, ahol természetesen zenei karrierről álmodozott. Ennek beindulásáig azonban várnia kellett egy kicsit. Az első beérett gyümölcs 2010-ben jelent meg The Family Jewels címen, és a brit albumlista 5. helyéig jutott. az indie pop és a poszt new wave stílusjegyeit felmutató nagylemez sikere egy csapásra a fókuszba rántotta Marinát, aki mindent meg is tett a siker érdekében. Második, Electra Heart című albumát jóval könnyedebbre faragta, ami szélesebb körben tette őt ismertté, ám azért a fagyi mégiscsak visszanyalt, mert sokan ugyanakkor fanyalogtak, és nem is egészen alaptalanul, a lemez túlzott popularitása miatt.
Turnézással töltött időszak következett, ami közben Marina átgondolta a két nagylemez tapasztalatait, levonta a tanulságokat, majd erőt gyűjtött és nekilátott a harmadiknak. Amivel visszakanyarodott az első album világához, hangzásához, és a már említett produceri segítség bevonása mellett még több elektronikával dobta fel az új számokat. A végeredmény, ahogy mondani szokás, önmagáért beszél, stílusos, változatos, jobbnál-jobb dalokkal teli anyag. Amit végig is hallgathatunk, több régi dallal együtt, csütörtök este az Akvárium nagytermében.

2016. március 3. 20:00, Akvárium NagyHall

Egy Marina az új lemezről:

Egy Marina a középső lemezről:

Egy Marina a bemutatkozó lemezről:

Szerző: wg