A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Gyomormosótól a matektanárig – rocksztárok fura, eredeti szakmái

2016. március 28., 19:48

„Mi lett belőled, kisfiam? Pedig mi igyekeztünk rendes szakmát adni a kezedbe”. A legnagyobb sztárok is voltak valaha szépreményű fiatalok, akik az arénaturnék, kokainhegyek és milliódolláros bankjegyek univerzumának meghódítása előtt – kit hogy neveltek – igyekeztek megdolgozni a napi betevőért. A sírásótól kezdve, a takarítón át a matektanárig: íme, a modern zenetörténelem legzavarbaejtőbb előéletei. 

Mindannyiunknak meg van a maga története – akármennyire hihetetlen, a legnagyobb zenei csillagok is kezdték valahol, legfőképp fura munkahelyeken. Ki mivel foglalkozott, mielőtt megírta volna azt a bizonyos dalt, lejátszotta azt a bizonyos koncertet, amely aztán sarkaiból fordította ki a világát.

Art Garfunkel, a tanár

ArtGarfunkelPA250511.article_x4

A Simon & Garfunkel göndörebbik fele vérbeli pedagógus, aki még akkor is matematikatanárként okította az új generációt, mikor a duó Bridge Over Troubled Water-je letarolta a slágerlistákat. A lemezből csak az Egyesült Királyság területén, több, mint hárommillió példányt adtak el.

Jack White, a kárpitos

jackwhite-smoke

Hosszú évek inaskodása után Jack White végül Detroit-ban nyitott saját kárpitosüzletet. A Third Man Upholstery néven és a „a bútorod is érez”-szlogennel futó vállalkozás végigkísérte a zeneipari-pionír karrierjének hajnalát. Jack White ma saját, Third Man Records kiadóját vezényli, melynek jelmondata stílszerűen „a lemezjátszód is érez.”

Tom Waits, a hamis olasz szakács

WOLFEN, Tom Waits, 1981, (c) Orion/courtesy Everett Collection

WOLFEN, Tom Waits, 1981, (c) Orion/courtesy Everett Collection

A hatvanas évek derekán Tom Waits a San Diego-i Napoleone Pizza House szennyes edényeit mosogatta, majd az étterem ranglétráján előrelépve szakácsként sajátította el a pizzagyártás mesterfogásait. Az étteremben szerzett élményeit szerencsére a The Ghosts of Saturday Night (After Hours at Napoleone’s Pizza House) című dal a mai napig őrzi.

Courtney Love, a sztripper

courtney

Hogy zenei karrierjéhez kellő pénzmagot szerezzen, Courtney Love a Hollywood-i Clown Room-ban dobálta le magáról a ruhadarabokat. „Lényegében a sztriptíznek köszönhetem a zenekaromat, arról nem is beszélve, akkoriban milyen könnyen kísértésbe estem a drogokkal kapcsolatban. Úgy voltam vele, hogyha összekeresek egy millió dollárt, azt szerzek be, amit csak akarok. Ami egyébként így is történt.”

Keith Richards, a labdaszedő

keith_richards_trouble_video

A Rolling Stones gitárosa 8 és 13 éves kora gyakran járt apja teniszmérkőzéseire, mielőtt hétvégi munka gyanánt hivatalosan is labdaszedői karrierbe fogott volna a helyi teniszklubban.

Patti Smith, a játékgyáros

carpetbagger-patti-smith-videoSixteenByNine1050

Az amerikai művészeti polihisztor Patti Smith mondhatni rögös úton baktatott a világhír felé, melynek meghatározó állomása volt egy játékgyár, ahol az énekesnő gyermekjátékokat tesztelt és csomagolt. Ugyan a munka nem volt nehéz, Smith-t saját bevallása szerint a gyárban dolgozó nők lényegében terrorizálták. „Ezek a nők borzalmas dolgokat műveltek velem. Mindig csoportosan zaklattak volt, hogy belenyomták a fejemet a használat utáni WC kagylóba.”

Rod Stewart, a sírásó

stewart_2517130b

A sármőr popénekes világ életében büszkén vállalta, hogy egy rövid ideig sírásóként dolgozott a londoni Highgate Cemetery ősparkos domborulatai közt. A helyzet romantikájából persze némiképp elvesz a tény, miszerint Stewart ásás helyett csak a sírok helyét jelölte ki, azonban az akkor, második állásként egy Finchley-i temetkezési vállalatnál is dolgozó énekesnek azonban ennyit igazán el lehet nézni.

Freddie Mercury, a piaci árus

mercury

A Queen egykori énekese a londoni Kensington Market egészen ’69-es megnyitása óta bérelt saját standot a háromemeletes komplexumban, ahol saját rajzai, festményei mellett használt ruhákkal is kereskedett. Eladóként nem más volt segítségére, mint a Quenn későbbi dobosa, Roger Taylor. Érdekesség, hogy a bolt a zenekar első lemezének megjelenésével is tovább futott.

Mick Jagger, az ápoló

jagger

A Rolling Stones frontembere 18 éves korában részmunkaidőben dolgozott a londoni Bexley pszichiátrián. A legenda szerint az énekes szüzességét is itt vesztette el, egy barátságos ápolónővel egy szekrénybe zárva.

Ozzy Osbourne, a mészáros

ob_dc426c_ozzy-osbourne-lavatory

Mielőtt a sötétség hercegévé vált, Ozzy Osbourne egy mészárszéken végezte az egyik legpiszkosabb munkát. „Nekem kellett felnyitnom a tehenek tetemeit és kikaparni az összes trutyit a gyomrukból. A szag valami borzalmas volt, gyakorlatilag minden nap volt szerencsém hányni.”

David Bowie, a hentesfutár

david-bowie_650-430

A hatvanas években, mikor Bowie 13 éves volt, egy helyi hentes házhozszállító-futáraként munkát vállalt, hogy segítsen fedezni Ronnie Ross-tól vett szaxofonóráinak költségeit. A legendás szaxofonjátékos és Bowie végül 11 évvel később Lou Reed Walk On The Wild Side-jának felvételén kerültek újra össze, mely dal produceri munkáit Bowie látta el.

Kurt Cobain, a takarító

Kurt-Cobain-Nirvana

A Nirvana énekesét egyszerre arra kérték, magyarázza el grunge lényegét, takarítói szemszögből. Ezt mondta: “Mintha direkt nem használnál tisztítószert egy WC súrolásához. Mikor takarítóként dolgoztam, volt két srác, Rocky és Bullwinkle, akik a puszta kezükkel tisztították ki a WC csészét, majd kézmosás nélkül láttak neki ebédelni. Ők tudták, mi az grunge.”