A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Ha foglalt, újra hívhatod ezt a számot: Ladánybene 27

2015. október 13., 11:45

Lehetséges az őszt újra nyárrá változtatni? Október 23-án az Akvárium Klub Nagy Halljában a Ladánybene 27 megcsinálja. A mutatványhoz elég lenne az aktuális formáció is, az LB27 azonban a 30. születésnapjára meghívta mindazokat, akik a 30 év alatt a zenekar tagjai voltak. Hogy kezdődött, mi történt három évtized alatt? A hangok helyett előbb jöjjenek a képek és a magyarázatok.

A 80-as évek 6 és 7 tagú Ladánybenéje

Kezdetben vala a 4 tagú formáció, akik a 85-ös építőtáborból komolyan gondolták a folytatást. TB édesanyja házmester volt a Pozsonyi úton, az ő pincéjükben volt egy klubhelyiség, ahol sorsdöntő események történt. A Coca-colás képeken Tóth Tádé Gábor, Hertelendi Pista, Árokszállási RasTamás és Bodnár Tibi elszánt pózban látható. Szerencsére, hamar megismerkedtünk Miksával, aki Tary Zsolti szaxisunkkal együtt már a SKA korszakunk 6-os felállását erősítették. Zsolti nem maradt sokáig, mert az egyetem teljes embert követelt, de Miksa egyből megérezte a helyzet komolyságát és Ő lett az 5. elem!

A kezdetek_4


A legendás és felfutó 7-es fogat

Ezeken a csoportképeken a 80-as évek végén kialakuló 7 fős LB27 látható. Árokszállási Tomi, Hertelendi Pista, László M. Miksa, Tóth „Tádé” Gábor, Szarka Sándor, Barcza Gergő és Bodnár Tibi. Szarka urat 1992-ben Bokó „Apu” Zolcsi váltotta végérvényesen.  A farmer dzsekis képen Barcza helyett egy koncert erejéig Flór Gábor játszott, aki az akkori tesózenekarunk, a Wei Wu Wei főnöke volt…

7-es fogat_1


AORTA – Sima arcok

Álló sor balról: Tádé, RasTamás, Tary Zsolti

Ülő sor balról: Tibi, Miksa, Pista 1988-as image fotó, ami az AORTÁ-ra készült. (Amatőr Országos Rock-zenekari Találkozó). Akkoriban még nem szerződtettünk stylelist-eket, magunk találtuk ki a csíkos pólós srácok stílust. Nem ezzel nyertünk.

Egyébként a budapesti selejtezőt közönség szavazással nyertük, a Pest-megyei középdöntőt közönség és zsűri szavazással. A döntőt a TV is rögzítette, de furcsa módon csak azokat a produkciókat, amik a végén bejutottak a Ki Mit Tud?-ra

AORTA - Sima arcok


Almássy tér

Az Almássy-téri Szabadidő Központ, 1990-91 körül. Ebbe az időben szoros zenész-barátságban álltunk a Satöbbi és We Wu Wei zenekarokkal. Így együtt szerveztük a „Hétfőn Hét Fő” klubunkat, ami ahoz képest, hogy a hét első napján zajlott, szép számú közönséggel működött! És mind a 3 zenekar 7 tagú volt. Itt mutattuk be első albumunkat is!

Almássy tér _1


A zöld elefánt – a 2. album

A második lemezünk idején (1991) lett a zöld elefánt grafika a zenekar logója. Később gyártattunk belőle egy 5 méter magas, felfújható változatot is, amit a gyerekek és a gyerekké beszórakozott idősebbek nagyon szerettek. Elefántunk évekig kísért minket a nagyobb fellépéseink során, de velünk volt 95 szilveszterén az Ügetőn is, amikor zenészek próbálták megszelidíteni a lovakat. Az idő és az időjárás elfárasztotta kedves kabalánkat, és az egyik komáromi Reggae Camp-re váratlanul érkező vihar megtépázta. A képeken az egyik korai nagyszínpados (Diák)Sziget, vagy (Pepsi)Sziget fellépésünk látható és ott figyel az Elefántunk is, talán így érzékelhető a mérete.

Zöld elefánt korszak 1


Van még a világon – Stúdió

1994-ben vettük fel a Van még a világon című albumunkat a Tom-Tom Stúdióban. Zenei rendező TB, mellette a stúdiót Lepés Gábor (Balkan Fanatik) képviselte. A lemezfelvételek közben Barcza Gergő megbetegedett, de mivel szoros időbeosztásban voltunk és az első jamaicai utazásunkra el kellett készülnünk a dalokkal, ezért a szaxi témákat Csepregi Gyuszi játszotta fel, aki sajnos már nincs közöttünk.

Van még a világon - stúdió


DUB WISE & LB27

1994 körül összehoztunk egy mini turnét a dán Dub Wise zenekarral. Ők a Black Uhuru féle modernebb roots reggae-t játszották, ezért a szórakozás mellet tanulságos közös bulik voltak ezek. A koncertek mellé megpróbáltunk média megjelenéseket is csatolni, így jutottunk be egy akkor működő TV reggeli műsorába, ahol a szerkesztők nagyon felkészültek és behívtak egy dán tolmácsot. A történethez hozzátartozik, hogy Collins (a DW énekese) nem beszélt dánul, csak angolul, így történhetett, hogy a műsorvezető magyarul megkérdezte Collinst, hogy mi a véleménye Magyarországról, ezt a tolmács elkezdte dánra fordítani, amit hallott a néző is, majd a dánt Lars, a DW szaxisa átfordította angolra és Collins bólintott, majd mondott valami szépet és jót, amit Lars visszafordított dánra, a tolmács pedig magyarra. Elég bonyolult volt.

Collins és a Dub Wise fellépett a Szigeten is ebben az évben. Mi a Ladánybenével ezen az estén Marley bulit adtunk a Marlboro színpadon, Collins és TB énekelte a Redemption song-ot. A buli után TB és Collins bejárta a Szigetet és minden működő színpadra felkéredzkedett , kért egy gitárt és elénekelték Marley dalát…

DUB WISE & LB27


Alföldi képek

1993-94 körül készültünk egy image fotózásra Göbölyös Laci fotográfussal. Mivel akkoriban Ladánybenén-Kunbaracson tartottuk a táborainkat, gondoltuk, csináljunk pár képet az Alföld valóságban. A gémes kutas kép a kedvencünk.

Alföld_2


Bob Marley emlékére

1996-ban 2 albumot rögzítettünk és brutál mennyiségű koncertet adtunk.

Ekkor készítettük Bob Marley emlékalbumunkat, amihez Pápán, a Városi TV stúdiójában rögzítettünk egy klip-et a One Love-ra. Ekkor készült ez a kép, amin szaxofonos poszton már Huba Zoli játszott (igaz, ebben a dalban egyetlen hangot se kellett fújnia.) Szépséges vokálosunk, Moór Bedi ekkor még nem volt „Bestia” a szó lányzenekar-értelmezésében.

Bob Marley emlékére


Kell egy ház klip

1998 áprilisában Fóton, a Mafilm telepen forgattuk a Kell egy ház jól ismert kifestős klip-jét. Rettenetes hideg tavasz volt abban az évben: mínusz 10 fokos dermesztő hidegben kellett úgy érezni magunkat, mintha az óceán partján állt volna a kis faházunk. Kintről a reflektorok imitálták a napot, bent hőlégbefúvók sugarában ácsorogtunk, mint valami mongúz család.

Azt is kevesen tudják, hogy a házunk, amit rasta barátaink piros-sárga-zöldre festettek, korábban a Menekülés a győzelembe című film katonai láger barakkja volt, ahol Stallone, Michael Caine és Pelé „raboskodott” a második világháború idején…

Kell egy ház klip


Kell egy ház maxi

A Kell egy ház maxi lemezborítója. 1998-ban már működött a számítógépes utómunka. Kezeink összekeverve, TB sosem hordana ilyen fémszíjas karórát.

Kell egy ház maxi


Ladánybene

Névadó falucskánkba már a 80-as években lejártunk, később itt tartottuk a nyári táborainkat. A képek a 15. születésnapunkon készültek, tehát 2000-ben. Akkoriban minden évben rendeztünk nagypályás focimeccset a ladánybenei „Muják” nevű öregfiúk focicsapattal.

Az öregfiúk csak nevükben voltak öregek, rendesen elpáholtak minket, ezért egy időben, kapcsolatainkat kihasználva a Fradi legjobbjait is meghívtuk a csapatunkba, így már szorosabb eredményeket értünk el. Az emlékezetes sportesemények felejthetetlen mulatozásokkal zárultak.

Ladánybene_1


Reggaekirakat

2001-ben adtuk ki a Reggaekirakat című albumunkat a CrossRoads Records gondozásában. A Kell, hogy szállj klip forgatása egy Pest környéki magán repülőtéren, illetve roncs reptéren zajlott, ahol melósként álmodoztunk arról, hogy „a rakétákat begyújtjuk és a magasba szállunk…” Miksa ezen a forgatáson vált meg örökre a rasztájától. Ez akkori elmondása szerint az egész életének egy váltó pontja volt.

Reggaekirakat_5


Judge Day 

Ez a kép a Judge Day klip forgatásán készült 2007-ben. Ez a 6 fős LB felállás, de behívtuk a fotóra Maczkó Robi hangmérnökünket és Pepét a technikusunkat is. A szemekből látszik, hogy mókás kis forgatás volt. Ez a fotó egyébként a Babylon Cirkusz albumunk belső borítója is egyben.

Judge Day

Sopron felé

2010 őszén, úton Sopron felé a Babilon nevű útszéli kocsma előtt. Billentyűs szerepben Lewy Brandyt, az akkor még fiatal, ám sokat élt Kálmán Andris „Kálmi” váltotta, aki akkor született, amikor mi a Rastafari-t írtuk.

Sopron felé

 

VOLT Nagyszínpad

2010! Hőségriadó! A közönséget locsolták, minket nem. A délutáni sáv ellenére hatalmas bulit csaptunk!

VOLT nagyszínpad

 

ZP

Kevenc Zöld Pardonunkban készült ez a halszemes fotó egy full házas nyári buli előtt. Nagyon szerettünk a ZP színpadán játszani, nagyon el volt találva a hangzás és az egész elhelyezés. Lehetetlen volt rosszul érezni magunkat itt.

ZP

27 éves zenekar

Ladánybenén gyakran kell pótolni a falutáblát. 27. születésnapunkat is megünnepeltük „Otthon”, azaz a névadó településünkön kedves barátainkkal. Két lovaskocsival bejártuk a környéket, de nem fáztunk, mert a kocsi elején komoly italkészlet biztosította a jókedvet és a hőfokot. Idén novemberben újra Ladánybenén – Ladánybene buli!

27 éves zenekar