A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Háborús övezetben jó zenekart alapítani

2016. augusztus 22., 19:10

A disco halálát és rap születését szeretné bemutatni a Netflix saját projektjeként indított sorozat, a The Get Down, mely a hetvenes évek végi New York-i gettók bluesban, funkban kiégett, jövő nélküli ifjúságába veti bele magát. Az okító-nosztalgiával működő széria talán a kelletténél drámaibban prezentál, ugyanakkor kihagyhatatlan mindazok számára, akik kíváncsiak arra, miként született és változtatta meg a világot az ezideig legutóbbi, ízig-vérig fekete műfaj.

76024-the-get-down-1

A hetvenes évek végén, a Ford, majd Carter elnökség alatt az amerikai közhangulat nem kecsegtett túl sok jóval. A kihunyóban lévő hippi mozgalmat nem követte újabb alternatíva, a bizonytalan jövő súlya pedig az ország fekete gettóinak lakóit nyomasztotta a leginkább. A New York-i Bronx jelentette szegénységből, bűnözésből való kitörés lehetőségét sok afro-amerikai fiatal látta a zenélésben, a felemelkedni azonban csak a leginnovatívabb, legtalpraesettebbeknek sikerült. A  Netflix új sorozatának, a The Get Down-nak főszereplője egy fiktív tizenéves lemezlovas, DJ Shaolin Fantastic, akinek szárnypróbálgatásaiból készített forgatókönyvet az internetes műsorszolgáltató.

Baz Luhrmann (Rómeó és Júlia) és Stephen Adly Guirgis ötletéből készült The Get Down bizonyos szempontból az HBO által szépreményűnek titulált, majd egyetlen évad után visszahívott sztárparádés sorozata, a Bakelit nyomdokában jár, mikor a valós zenetörténelmi tartalom és a nézőcsalogató akciójelenetek közt egyensúlyoz.

A kissé talán túldramatizálva, leginkább háborús övezetként ábrázolt Bronx, néha valóban túlzás, ugyanakkor az epizódok során betekintést nyerhetünk a hip-hop, a rap születésébe, újraélve a globális kultúra arcát átformáló utolsó nagy fellobbanás előtti szikrát.