A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Hangszerritkaságot törtek ripityára Tarantino westernjében

2016. február 5., 8:30

Az Aljas Nyolcas hangszertörő jelenetének felvételekor Kurt Russellt elfelejtették értesíteni arról, hogy az eredeti helyett egy kellékgitárt kell megsemmisítenie. Az áldozat egy ritka, muzeális értékű, az 1870-es évekből származó Martin akusztikus gitár.

DaisyGuitar

Egy darabka hangszeripari történelem elpusztítása látható Quentin Tarantino legfrissebb filmjének, az Aljas Nyolcasnak gitártörő jelenetében. A véres-fagyos, Academy Award-kitüntetett western hangmérnöke, Mark Ulano a SSNInsider.com-nak adott nyilatkozatából kiderül, Jennifer Jason és Kurt Russell ominózus jelenete egyáltalán nem a tervek szerint sült el. „Az eredeti elgondolás az volt, hogy a jelenetet, amelyben Kurt kikapja a gitárt Jennifer kezéből, majd egy oszlopon szétveri, két részletben vesszük fel: az elsőn az eredeti, a másodikon pedig a kellékgitár szerepelt volna” – ecsetelte a történteket Ulano hozzátéve, a tervvel mindössze egyetlen probléma volt. „Senki nem szólt róla Kurtnak.”

A hangmérnök szerint Jason megdöbbenése a filmen így épp olyan őszinte, mint a stáb többi tagjának reakciói voltak a Martin hivatalos múzeumából kölcsönzött hangszer megsemmisülését követően. „Emlékszem, Tarantino a terem egyik sarkában állt valami egészen fura fintorral az arcán.”

martin1

Az esetnek azonban drasztikus következményei lettek a Martinon belül. A márkahű gitármúzeum igazgatója, Dick Boak miután értesült az esetről, úgy nyilatkozott, intézménye soha többet nem ad bérbe hangszert filmforgatások kelléke gyanánt. Az Aljas Nyolcas készítése során Ulano szerint igyekeztek a végletekig ügyelni az autentikusságra: Tarantino története az 1861 és 1865 közt zajló amerikai polgárháború utáni években játszódik, a filmben a gitáron játszott dal azonban a Jim Jones at Botany Bay című ausztrál folk-ballada, mely először 1907-ben, négy évtizeddel a film cselekménye után bukkant csak fel.