A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Hátborzongató felvételen Otis Redding utolsó, halála előtt egy nappal adott koncertje

2016. október 5., 22:03

1967. december 10-én egy repülőbalesetben a Bar-Kays szinte teljes legénységével együtt vesztette életét Otis Redding. A korszakalkotó soul-blues istenség a halála előestéjén egy tévéműsorba volt hivatalos, melynek keretein belül adta élete utolsó koncertjét. A hátborzongató felvétel több, mint ötven év után, a YouTube-ra feltöltve vált végre közkincssé.

1003px-otis_redding_2

Borzongató érzés önmagában már csak meghallgatni is Otis Redding életének legutolsó koncertjét, melyet az énekes tragikus halála előtt nem egészen egyetlen nappal rögzítettek a clevelandi Upbeat számára. Az ötvenes évek végén indult tévéműsorban rövid, ám annál tartalmasabb pályafutása során olyan fellépőket sorakoztatott fel, mint a Rolling Stones, Stevie Wonder, a Monkees vagy épp James Brown. A 26 éves Redding 1960 december 9-én koncertezett az Upbeat színpadán, alig néhány órával azelőtt, hogy Ohio-ból Wisconsin-ba tartó gépe motorhiba miatt lezuhant, halálba rántva az énekest, valamint az őt kísérő Bar-Keys szinte összes tagját.

A balesetet egyedüliként túlélő Ben Cauley 1967-ben a Jet magazinnak adott interjújában így emlékezett vissza a tragédiára: „Azt hiszem, Isten velem volt. Elaludtam a gépen és arra ébredtem, hogy nem kapok levegőt. A hajtóművek elképesztően hangosak voltak és az az érzésem volt, hogy meredeken, csavart pályán zuhanunk. Azt hittem, légörvénybe kerültünk. Hallottam amint Phalon (Jones, a Bar-Keys szaxofonosa) annyit mondd, könyörgöm, ne. Magam sem tudom, miért, lenyúltam és kicsatoltam az övemet. Valószínűleg ez mentette meg az életemet. Otis előttem ült, a pilóta mellett. Emlékszem, egy szót sem szólt. Egyetlen szót sem. Meg sem moccant. A következő, mire emlékszem, a becsapódás.”