A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Heti egy – jönnek az ünnepek

Ligeti Gyuri
2015. december 7., 11:32

Előadó: Bagossy Brothers Company
Dal: Esti ének
Megjelenés: 2015. December 7. (Karácsonyi kislemez)

Még mindig közeleg a karácsony. Rengeteg zenekar próbálkozik ilyenkor karácsonyi dalokkal, mert ez jó rádiójátszást eredményez, ami megalapozhatja az együttes jövő évi anyagi helyzetét, egyeseknek pedig egész életére szólóan. Már ha bejön a dal.

bagossy_brothers_company

A Bagossy Brothers Company egy erdélyi magyar zenekar. A magyar Mumford And Sons, Beck Zolival úgy tartjuk: „a magyar zene jövője” ez az öt srác. Gyergyószentmiklósról valók és számomra hihetetlen, hogy hogy tudják az indie-folkot ennyire hitelesen játszani. Azonban nem csak indie-folkban erősek, hanem bennük megtestesül a Kormorán, az Illés, a Fonográf vérvonala.

Fényezhetném őket napestig, de nincs rá szükség. Elég annyi, hogy magyarok, a mieink és a tehetség mellé olyan hitelesség párosul, amivel a mai Magyarország határain belül lehetetlen volna érvényesülni. Erdélyben viszont ötezer ember előtt játszanak. Nálunk ez elsősorban „nem cool”, másodsorban „tolakodóan személyes”. Borzasztó, hogy idáig jutottunk Magyarországon, mikor a zenének pont erről a személyességről kéne szólnia, azokról az érzésekről, amelyek biztos mindenkiben megvannak, de a szerző ezzel nem foglalkozik, csak élettani okokból írja meg a dalát, különben megbolondul. Egy tehetséges szerzőnek ez terápia: gyógyszer minden bajára. Sajnálatos, hogy ők nem magyarországi zenekar, de magyarabbak a magyaroknál, akikre nem hatott a felzárkózási kényszer, a megfelelési-, feltűnési láz. Ezért hálásak lehetünk nekik és én személy szerint hiszem azt, hogy mint oly sokszor a történelmünk folyamán, most is Erdélyből jön a megváltás az ország vízfeje felé.

Az Esti ének tehát egy ilyen csodálatos gyógyszer, ami nem csak a szerzője lelkét gyógyítja, hanem mindannyiunkét: univerzális gyógymód. Az ország minden lakosának szüksége van erre a gyógyszerre, mindennapos használatra.

Szerző: Ligeti Gyuri