A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Heti egy – port-royal: itt az újabb Szorgalmi feladat

Ligeti Gyuri
2015. október 19., 8:42

Zenekar: port-royal
Dal: The Last Big Impezzo
Megjelenés: 2015. Október 2. (Where Are You Now lemez 5. száma)

Ezen a héten egy olasz poszt-rock zenekar epikus dalát ajánlom figyelmetekbe. A két alapító tag (Attilio Bruzzone – gitár, billentyűsök, Ettore Di Roberto – zongora) az olaszországi Genoában alapította a zenekart 2000-ben. Noha a zenekar a zene elsőbbségét hirdeti a szöveg felett, érdemes figyelni a szövegekre is, ugyanis Attilio a filozófia doktora és jópár dal címe filozófusok, tudósok nevét tartalmazza (pl. Adorno, Marx, Heisenberg, stb.) vagy azok elméletét dolgozza fel.

port-royal_presspic

Mint minden poszt-rock zenekar, ők is hosszabb dalokkal (vagy inkább „számokkal”) operálnak, rengeteg műfaji kitéréssel. Az ő esetükben is előfordul a metal zene megjelenése, bar szerencsére nem túl erőteljesen, inkább a korai Mogwai és M83 vonalán haladnak „jelenleg”. Ez utóbbit fontos hangsúlyozni, mivel a poszt rock valahol épp arról szól, hogy a tagok épp milyen irányba fejlődnek az előző lemez anyagához képest.

A Last Big Impezzo egy 12 perces opusz, ami a szokásos óriási teres gitárokkal és szinti-úszásokkal kezdődik, mintegy 2 perces intro szerűen, aztán ismét „szokás szerint” bejön a dob és gitárzúzda, ami viszont nem szokásos, hogy nincs egy állandó „zaj” a torzított gitároktól, nincs felezős dob, hanem cirádás „barokkos” (vagy Mike Oldfieldes) szólamokból áll össze a ritmus és hangzás. A másik érdekessége, hogy a dance zene felől is értelmezhető a szám felépítése. A dob is jellemzően úgy jön be – hatalmas rákészülés után – mint a trance-ben, valamint folyamatosan építkezik a zene az egyik klimaxtól a másikig, míg végül visszatér a kezdeti főtéma kissé más – tömörebb – hangszereléssel.

Szerző: Ligeti Gyuri
Az IST IST Budapestre is elhozza poszt-punk dalait
máj. 27., 13:33