A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Heti egy: Szorgalmi egyenesen Délről

Ligeti Gyuri
2015. november 23., 9:07

Előadó: Foxing
Dal: Weave
Megjelenés: 2015. Október 30. (A „Dealer” album első dala)

Ezek a fiúk a Missouri állambéli St. Louis-ból valók, tehát ott születtek, ahol az amerikai folk-rock. Mire felnőttek, megváltozott a világ, és ők belevágtak a poszt-rockba. Ezen a héten azért őket és ezt a dalt választottam, mert hihetetlenül értékes popnak tartom azt, amit csinálnak. Sokan poszt rocknak, sokan indie-folknak, indie-popnak vagy akár emo-zenekarnak is hivnák, ha ismernék őket. Hölgyeim és Uraim, itt az alkalom: ismerjék meg a Foxing-ot.

Minden dalban más a hangszerelés. Van, ahol tényleg indie-folk érzésünk van, de van egy kis shoegaze is néha, vagy poszt rock, sőt jazzes trombiták is megszólalnak, ahogy különféle szimfonikus zenekari hangszerek is. Na, így viszont már tényleg csak a poszt rock jelzőt lehet rájuk akasztani, ugye?! Talán az is, de én csak folk alapú szimfonikus rockzenének nevezem.

Ha be kéne skatulyáznom, a Weave egy folkos rock dal. Különlegessége, hogy az ének dallamát leköveti tercmenetben a basszus, szinte végig, és az akkordmenete végig ugyanaz a kör. Ugyanaz, de állandóan változik, vastagodik, a végére pedig gömbbé fejlődik. Ezért nekem például mindig karácsony-érzésem lesz miatta. De ha valaki nem hinne a karácsony csodájában, annak minimum rendezettség érzést fog nyújtani, ebben biztos vagyok. Ön megfáradt az egész napos rohanásban? Tegye be ezt a dalt és nyugalomra lel, legalább is arra a 3.24 percre, meg az utána következő fél órára – minimum -, amíg a dal hatása alatt áll.

Szerző: Ligeti Gyuri