A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Hit, remény és vérontás – megjelent a Nick Cave-interjúkötet

2024. március 24., 23:05

Jó idők járnak a Nick Cave-rajongókra: a héten kaptuk a remek hírt, hogy a Nick Cave & the Bad Seeds október 13-án a Papp László Budapest Sportarénában lép fel, időközben pedig megjelent a Hit, remény és vérontás című könyv – ami persze nem hagyományos interjúkötet, mert Nick Cave nem szeret interjút adni.

Annak ellenére, hogy Nick Cave nem szeret interjút adni, beleegyezett, hogy jó barátjával, Seán O’Hagannel hosszú, „csapongó” beszélgetéseket folytasson, és bár végül is benne van a könyvben egy bámulatos karrier története is, de még inkább Nick Cave művészetének minden ihlető eleme az őrült kezdetektől a spiritulitásba forduló újabb alkotásokig.

A művész gyakran küszködve keresi a megfelelő szavakat, hogy hitének, kételyeinek, szabadságának, veszteségeinek, gyászának, szerelmének legmélyebb forrásait megfogalmazza. Mint ahogy a dalaiban, ezekben a hosszú beszélgetésekben is megtalálja a szavakat (és gyakran képeket), amelyek ha tökéletesen nem fejezhetik is ki a fia elvesztése után a művészetében egészen új, egyszerre tragikus és felemelő alkotásokat létrehozó ember minden vívódását, de így is –  vagy éppen ezért – a remény és az inspiráció forrását jelenthetik az olvasók számára is.

Részlet a könyvből:
Lehet, hogy levedlünk néhány bőrt, de alapvetően ugyanaz a rohadt kígyó vagyunk.

De most már biztosan egészen más a szemléleted?

Nos, a fiatal Nick Cave megvethette a világot, mert nem tudta, mi következik majd. Most már látom, hogy a világ ilyenfajta lenézése vagy megvetése valamiféle luxus volt, vagy kényelemből, sőt hiúságból fakadt. Neki még nem volt róla fogalma, hogy az élet értékes és törékeny. Nem tudta, milyen nehéz – de milyen fontos is – szeretni a világot, és kegyelemmel viseltetni iránta. És mint mondtam, nem tudta, mi jön szembe majd az úton.

Ne keresd a könyvet, itt van: https://www.libri.hu/konyv/nick_cave.hit-remeny-es-verontas.html

A koncerthír: https://openairradio.hu/nick-cave-ujra-budapesten-2/

Szerző:
Hálószoba aréna rock – Des Rocs rock’n’roll bulija az Analog Music Hallban
ápr. 22., 19:28
Legyél részese a Sziget körforgásának!
ápr. 21., 23:38
Talponálló | 2024.04.19. (Podcast)
ápr. 21., 10:42