A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Hivatalosan is feltámadt a The Last Shadow Puppets

2016. január 23., 17:02

Mintha visszatért volna a Lennon-McCartney szerzőpáros – elsőként az NME-nek adott interjút a nyolc év után új lemezzel jelentkező The Last Shadow Puppets két frontembere, Alex Turner és Miles Kane. A brit indie-pop csillagok többek közt eltitkolt lemezekről és David Bowie-ról is vallottak.

czbuobjdkfq

„Az ember lassan rádöbben, soha nem is engedték igazán kiszállni a játékból” – Alex Turner, az Arctic Monkeys frontembereként harminc éves kora ellenére a rejtélyes felszívódások és még rejtélyesebb visszatérések mestere, akinek a – hozzá hasonlóan Los Angelesbe szabadult – Miles Kane-nel közös formációja a rajongók szerint a Beatles horderejével rendelkezik. A Last Shadow Puppets nyolc évvel ezelőtt jelentette meg The Age Of The Understatement című debütáló lemezét, majd pedig a siker dacára visszavándorolt a brit bőrdzsekis popsztárok fiókjába.

„Most is ugyanazt a beszélgetést folytatjuk, mint amelybe 2005-ben belevágtunk” – emlékszik vissza Turner Kane-nel való ismeretségének kezdetére, mikor utóbbi rég volt együttese, a The Little Flames az Arctic Monkeys előzenekaraként turnézott. „Mintha John (Lennon) más helyen, más időben újra találkozott volna Paullal” – töpreng Turner.

A Last Shadow Puppets azonban egészen 2014-ig szellemzenekarként működött. Azonban mikor Turner a Reading Leeds headlinereként lezárta az Arctic Monkeys a világot leigázó AM albumának közel két éves parádéját, a projekt szabad utat kapott. Turner és Kane tavaly nyáron a legendás, egykor Bob Dylan birtokolta malibui Shangri-La stúdióban rögzítette második nagylemezüket, az Everything You’ve Come To Expect-et. „A kezdetektől fogva trilógiát szerettünk volna alkotni, amely egyben azt is jelenti, nem jelentethettük volna meg a második lemezt, ha nem lennénk már készen a harmadik albummal is” – állítja Kane, aki szerint a mézesmadzag gyanánt január első napjaiban megjelent Bad Habits új, némiképp markánsabb irányt jelent a zenekar életében. „Ez persze nem jelenti, hogy az Everything You’ve Come To Expect-tel bármit is temetnénk, ám az tény, az új anyagba rengeteg minden gyúrtunk bele.”

Abban mindketten megegyeznek, ahogy eddigi összes felvételükön, az új lemezen is letagadhatatlan David Bowie hatása. A páros a The Age Of The Understatement címadó dalának kislemezén B-oldalás számként már feldolgozta Bowie In The Heat Of The Morning című slágerét. „Bowie mintha minden egyes felvételünkbe bele lenne kódolva, már régóta a zenénk részét képezi.”

A Last Shadow Puppets áprilisban mutatja be második albumát, melynek dalait a kaliforniai Coachella fesztiválon hallhatja majd először élőben a közönség.