A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Hogy kerül a macska az asztalra? – Győri Márton elmondja

--t
2015. május 13., 19:00

A kortárs espresso macchiatónál csak egy jobb dolog van: kortárs espresso macchiatót inni egy kortárs festőművész munkáját megjelenítő asztalnál. Győri Márton és Soós Nóra közös alkotása az Akvárium Klub teraszán.

Mit látunk?

Az asztalon és a két padon látható képeket a feleségemmel, Soós Nóra festőművésszel csináltuk. Az asztallap egyik oldalán egy macska látható a szájában egy kis egérrel, a másik oldalon a külső világ jelenik meg. A műnek “A macska egyszerre fog kint és bent egeret” címet adtuk. Ez a József Attila- mondat megfordításaként arra is utal, hogy rengeteg olyan szituáció adódik a kortárs festők és a kortárs festők munkáival találkozó közönség életében, amikor a szabadságon és a függetlenségen kívül meg kell felelni azokban a helyzetekben is, amikor a valóságot kicsit felülírják vagy átdolgozzák. A szabadság, a választás lehetőségének felkínálása a képzőművészet alapja, erről a diffuzitásról is szól ez a munka.

Induló kép Győri

Megeszi a macska az egeret?

A mi macskánk nem bántja az egeret. Miért tenné, amikor egy képzőművész ma egyszerre próbál kint és bent egeret fogni. Egy asztalon ugyan minden megtörténhet, de nem az asztal vagy két pad lehetőségeivel foglalkoztunk: egy felületnek tekintettük, amit ha megmunkálunk, festmény kel életre. A két padon látható két alkotás, amit Nóra készített, magába foglalja a transparency és authority szavakat: mindenki eldöntheti, éppen az átláthatóság illúzióját vagy a hatalmi pozíciót választja, hogy melyik áll hozzá közel, és ezzel a szituációval mit kezd. A szabadság részeként az asztalnak bármelyik oldalára lehet ülni, ám mindkettőben van kockázat. Viszont: esténként helyet lehet cserélni, ki lehet próbálni mindkét ajánlatot. Optimista vagyok, mert bizonyos helyzetekben az élet szövetéből sok minden kifejlődhet: bizonyos helyzetekben a választási lehetőségek egybecsúsznak, máskor elkülönülhetnek. A kortárs képzőművész egyik dolga az, hogy minél több hétköznapi szituációra legyen alternatívája.

Végeredmény

A fa falánk és mohó, mindenből sokat szippant magába, ezért sosem könnyű vele dolgozni. Arra törekedtünk, hogy professzionális anyagokat használjunk, drága festékeket vettünk, plusz a színek frissességét, az élettartamot meghosszabbító, stimuláló lakkot kevertünk bele.

Csütörtök délutántól az Akvárium Klub közönsége használatba veheti az összes asztalt és padot.

Szerző: --t
Az IST IST Budapestre is elhozza poszt-punk dalait
máj. 27., 13:33