A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Holly Herndon – videoklipek az új Platform album elé

2015. március 12., 9:59

A kortárs avantgárd kísérleti elektronika egyik legizgalmasabb figurája, a laptop kompozícióiban saját énekhangját is szétszabdalandó alapanyagnak tekintő amerikai Holly Herndon elkészült Movement című 2012-es debütalbumának folytatásával: a tavalyi Chorus és Home kislemezek és klipek után a most közzétett Interference már a harmadik videót kapó szám a májusban megjelenő Platform albumról.

A Tennessee államban született, de a country és bluegrass, a templomi kórusokban való énekelés és a klasszikus hangszeres képzés világából 16 évesen egy berlini utánzás szakította ki, és az ott megismert minimal techno és trance színtér bűvöletében a német fővárosba is költözött egy időre. Amerikába visszatérve az oaklandi Mills főiskola hallgatójaként már az elektronikus zene volt a szakterülete (2010-ben ő lett a legjobb zeneszerzőnek járó Elizabeth Mills Crothers Award nyertese női kórusra és laptopra írt 195 című kompozíciójával), diplomája megszerzése óta pedig doktoriján dolgozik a Stanford egyetemen. Közben már lemezanyagokkal jelentkezik: a Car című 2011-es kazettája után 2012-ben állt elő első igazi albumával Monument címmel, és azt követi 2015. május 19-én már a neves 4AD kiadó gondozásában a Platform, melyre a most közzétett Interference című nyitószám mellett felkerül a tavalyi kislemezekről ismert Chorus és Home is (ez utóbbi az eddigi legkönnyebben befogadható, legtisztább vokálokat használó, popzenei elemekkel operáló száma).

hollyh-studio

A művésznőt bevallottan aggasztja a világ állapota, a politikai folyamatok, a megfigyelési botrányok, a neofeudális tendenciák, de a technikai fejlődésbe vetett bizalma töretlen: a Platform experimentális zenei megoldásai egy erősen társadalomkritikus és politikus hangvételű albumot szolgálnak, és ezt az alábbi három videó is sejteti.

a Home klipje a holland Metahaven design stúdiótól:

a Chorus videója Akihiko Taniguchi rendezésében:

a legfrissebb Interference- – ismét a Metahavennel készített – klipje, melyet a néhai francia filozófus-filmes-író Guy Debord háborús stratégiai játéka inspirált:

.
a díjnyertes 195 című kórusmű előadása az oaklandi Mills főiskolán 2010-ben:

egy 2013-as lisszaboni élő fellépés:

egy 2014-es beszélgetés a Red Bull Music Academy tokiói rendezvényén:

.
az új album számlistája és borítókép-verziói:

Holly Herndon: Platform (2015)

01 Interference
02 Chorus
03 Unequal
04 Morning Sun
05 Locker Leak
06 An Exit
07 Lonely At the Top
08 DAO
09 Home
10 New Ways To Love

hollyh-skull

holly-frontcover

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39