A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Idén 40 éves a Nick Cave and the Bad Seeds bemutatkozó nagylemeze

2024. június 19., 10:22

A From Her to Eternity kereken 40 évvel ezelőtt, 1984-ben jelent meg, és mai szemmel nézve (is) egy elképesztően jó csapatot gyűjtött maga köré Nick Cave.

A Birthday Party felbomlása után egy évvel már meg is érkezett Nick Cave új zenekara, melyből Nick Cave Mick Harvey-t vitte tovább magával. A bemutatkozó nagylemeze nagylemezen többek között olyanok szerepelnek a főszereplő Nick Cave meg az említett Mick Harvey mellett, mint Barry Adamson, Blixa Bargeld, Hugo Race és J.G. Thirlwell, Anita Lane a szövegírásból vette ki a részét, Flood pedig a hangmérnöki munkából. Csodás és felzaklató lemez 40 évvel később is.

Wim Wenders Berin fölött az ég című filmjében szerepel a címadó dal, és persze a zenekar is.

Az album címét Nick Cave egy amerikai novellistától vette kölcsön, a From Her to Eternity James Jones első kötetének volt a címe eredetileg, illetve az abból készült 1953-es, Fred Zinnemann rendezte filmnek szintúgy. Eezek elég komoly hatást gyakoroltak Cave-re. Annak idején szinte minden sajtóorgánum és szaklap elismerően nyilatkozott a nagylemezről, egyedül az NME volt visszafogottabb, ők mindössze 6 pontot osztottak ki rá a 10-ből. A hétszámos lemezen csupa saját szerzemény szerepel, kivéve a nyitó, Avalanche című dalt, ami Leonard Cohen 1971-es Songs of Love and Hate című albumának az egyik száma.

És akkor íme, maga az album:

A Nick Cave and the Bad Seeds idén újra Magyarországra látogat a legújabb, Wild God című nagylemeze turnéjával, október 13-én lépnek fel a Papp László Budapest Sportarénában. Ha még nincs jegyed, akkor most és ITT vehetsz.