A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Idén 50 éve jelent meg Tom Waits bemutatkozó nagylemeze

2023. március 14., 16:28

Az énekes, dalszerző, zenész, színész, színpadi szerző, röviden reneszánszember Tom Waits bejelentést tett: fél évszázada megjelent debütáló nagylemezét (Closing Time) június 2-án díszes megjelenésben újra kiadják.

1973. március 6-án jelent meg Tom Waits első szólólemeze, a Closing Time, amiről a nyitó dal, az Ol’ ’55 külön kislemezen is megjelent. Ezt megelőzően Waits egy The Troubadour nevű zenekarban játszott, elsősorban feldolgozásokat játszottak, ám Waitsnek már ekkor is volt pár saját száma, amiket szintén előadtak, ezek közül egy-kettő fel is került az első két albumára. David Geffen látta meg benne a lehetőséget egy Los Angeles-i klubban, hogy Tom Waits talán többre hivatott annál, mint hogy élete végéig a The Troubador tagja legyen…

A Closing Time lassan pörgött be, és nem azonnal vált kultikus státuszú lemezzé, mint ahogy az előadója sem. Ennek ellenére Tom Waitsnek évtizedek óta bérelt helye van a legnagyobb művészek között, és most nem Robbie Williamsre vagy Axl Rose-ra gondolunk elsősorban, hanem például Nick Cave-re vagy David Bowie-ra. A Closing Time dupla lemezes, ünnepi, 50. évfordulós újrakiadása június 2-án jelenik meg, de a streaming felületeken már elérhető az újrakevert nagylemez digitális változata.