A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Iggy Pop, a Strokes-énekes, a Black Keys-frontember és a Kills-énekesnő számai a Bakelit tévésorozathoz

2016. március 12., 12:13

A Martin Scorsese/Mick Jagger-féle Bakelit tévésorozathoz tartozó filmzenelemez-széria folyamatosan bővül, minden hétvégén egy újabb ötszámos digitális EP-vel, a következő részhez tartozó számokkal: a legutóbbi összeállításban például Andrew W.K.-t egy Alice Cooper-feldolgozással hallhattuk, most az 5. részhez tartozó zeneadagba pedig – a Lou Reed énekhangjaként újabb Velvet Underground-átirattal visszatérő Julian Casablancas (The Strokes) mellett – Iggy Pop, a Black Keys-frontember Dan Auerbach és a Kills/Dead Weather-díva Alison Mosshart is adott friss felvételeket.

Az első epizódhoz fizikai formátumban is megjelent filmzenealbum (VINYL: Music from the HBO Original Series, Vol. 1.) mellé érkezett negyedik kiegészítő iTunes-EP (VINYL: Music from the HBO Original Series, Vol. 1.5) egyetlen eredeti rhythm & blues felvételen, az 1956-os Rosco Gordon-féle Let’s Get High-on kívül hatvanas-hetvenes évekbeli számok feldolgozásait tartalmazza . A korszak nagy túlélője, a napokban épp új albummal jelentkező Iggy Pop például az I Dig Your Mind című garázsrock kislemezdalt énekli, melyet 1967 májusában The Nervous Breakdowns név alatt jelentetett meg a dalszerző-gitáros-énekes Rusty Evans (Marcus Uzilevsky, 1937–2015) , akit korabeli – szintén rövid életű, de legalább egy-egy albumig eljutó – The Deep és The Freak Scene nevű pszichedelikus együttesei révén ismerhetünk.

A Strokes-énekes Julian Casablancast a tévésorozat 2. részének egyik flashback-jelenetében már hallhattuk egy hatvanas évekbeli Velvet Underground-koncerten a fiatal Lou Reed hangjaként, és most az 5. részben is egy Velvet-klasszikust énekel (White Light/White Heat), de ezt már a sorozat jelenidejében, az addigra már szólósztárrá lett Reed 1973 decemberében rögzített híres Rock ‘n’ Roll Animal koncertlemezének hangzásához igazítva:

Dan Auerbach, a Black Keys frontembere The Arcs nevű másik zenekarának kíséretében dolgozta fel a Watch Your Step című 1961-es dalt a blues-rock gitáros-énekes Bobby Parker (1937– 2013) repertoárjából:

A Kills (és a Jack White-féle The Dead Wether szupergrupp) énekesnője, Alison Mosshart egy The Punks nevű obskúrus detroiti protopunk zenekar 1974-es számát, a My Time’s Comingot dolgozta fel a sorozathoz:

Igen, tényleg létezett egy The Punks nevű zenekar 1973 és 1977 közt Detroitban (ahol ugye az MC5, a Stooges és Alice Cooper is letette az alapokat), bár annak idején nem jelent meg lemezük, de csak demók és koncertfelvételek maradtak utánuk, az egykori frontember Frantic (polgári nevén: William Kuchon) lelkesen kommunikál a YouTube-on a közönséggel, és itt mintaképp meg is hallgatható a fenti My Time’s Coming eredetije, egy olasz kiadónál 2005-ben megjelent válogatáslemezről:

.
ráadásként itt a Bakelit 4. epizódjában megjelenő (és az 5. részben is reflektorfényben maradó) Hannibal nevű fiktív – leginkább a Sly & The Family Stone vezéréről, Sly Stone-ról mintázott – funk szupersztár koncertjelenetéhez komponált Hannibal We Want You Back című felvezetés . . .

. . . és az Alright Lady (Let’s Make A Baby) című dal, melyhez a 63 éves soul-funk-R&B veterán Charlie Wilson kölcsönzi az énekhangját:

vinyl-hannibal1

.
a történet szerint épp karácsonyi lemezén dolgozó Robert Goulet nevű (fiktív) varietéénekes szerepében Matt Bogarttól hallhatjuk a sorozat egyik író-szerkesztőjének, Michael Mitnicknek a Christmas You Go So Fast szerzeményét:

.
a sorozat 4 és 5. részeihez megjelent kiegészítő EP-k számsorrendje:

VINYL: Music from the HBO Original Series, Vol. 1.4

1. Hannibalism: Hannibal We Want You Back
2. Charlie Wilson: Alright Lady (Let’s Make A Baby)
3. Delaney & Bonnie: Only You Know And I Know (1970-ben megjelent koncertfelvétel)
4. Eddie Harris: Freedom Jazz Dance (1965-ös eredeti)
5. Matthew Bogart: Christmas You Go So Fast

VINYL: Music from the HBO Original Series, Vol. 1.5

1. Rosco Gordon: Let’s Get High (1956-os eredeti)
2. The Arcs: Watch Your Step
3. Alison Mosshart: My Time’s Coming
4. Iggy Pop: I Dig Your Mind
5. Julian Casablancas: White Light/White Heat (Rock ‘n’ Roll Animal Live Era Version)

vinyl-phone

Lana Del Rey szereplése apja, a zongorista Rob Grant első lemezén
jún. 9., 9:16
PJ Harvey: I Inside The Old I Dying – újabb klipdal az új albumról
jún. 7., 14:18
Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47