A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Iggy Pop és a Sonic Youth-frontember Thurston Moore riportfilmje – közös zenéléssel

2016. december 28., 9:23

A 69 éves Iggy Pop idén már kapott egy dokumentumfilmet Jim Jarmusch-tól (a Stooges együttes történetét elbeszélő Gimme Dangernek májusban a Cannes-i Filmfesztiválon tartották a premierjét), ám az év végére érkezett vele egy egyórás riportfilm is, melyben a hajdani Sonic Youth frontembere, a gitáros-énekes Thurston Moore beszélget a veterán rockkerrel – sőt még együtt is zenélgetnek! Az I’ve Nothing But My Name – Iggy Pop In Conversation With Thurston Moore a Rough Trade lemezbolthálózat stábja forgatta annak örömére, hogy az év végi listájukon Iggy idei anyaga, az Arctic Monkeys– és Queens Of The Stone Age-tagokkal készített Post Pop Depression lett az év albuma.

Iggy és az 1958-as születésű Thurston már többször találkoztak turnéik során, és nem is először zenélnek együtt: a Gun Club kaliforniai posztpunk-country-blues együttes néhai frontembere, Jeffrey Lee Pierce (1958–1996) előtt tisztelgő sztárparádés lemezsorozat Axels & Sockets című 2014-es albumára Nick Cave-vel hármasban rögzítették a nyolcvanas évek közepéről való Nobody’s City című Gun Club-szám feldolgozását. A mostani találkozásukkor, melyre Miamiban került sor Iggy Pop házában, a dokumentumfilm apropóját adó új album mellett egy csomó régi sztorit is előszednek, és dzsemmelgetésük során még a Johnny B. Goode című 1958-as Chuck Berry-slágert is eljátsszák.

Az I’ve Nothing But My Name – Iggy Pop In Conversation With Thurston Moore premierjét december 15-én tartották a londoni Rough Trade lemezboltban, és az egyórás film három részre osztott anyagát múlt éjszaka a cég YouTube-csatornáján is elkezdték közzétenni.

a riportfilm december elejéről való előzetesei. . .

. . . és maga a három részre osztott film, melynek tegnap este közzétett első blokkjában a Johnny B. Goode feldolgozást 15:15-től játsszák. . .

. . .a ma hajnalban YouTube-ra került második blokkban 3:30-nál és 9:40-nél hallhatók újabb dzsemmelések. . .

. . .és amint publikálják a harmadik (befejező) részt, az is megjelenik itt majd frissítésként. FRISSÍTÉS: egy nappal később nyilvánossá vált a harmadik YouTube-videó is, melyen Iggy Pop és Thurston Moore 4:40-től a Gloria című 1964-es Them-klasszikust játsszák, és 8:40-től egy másik zene blokkban rögtönöznek is egy számot Iggy öregségéről!

.
Iggy másik idei dokumentumfilmjének, a Jim Jarmusch-féle Gimme Dangernek a mozielőzetese + egy másfél órás beszélgetésük egy New York-i fesztiválvetítés után:

.
ráadásként álljon itt a bevezetőben említett közös 2014-es stúdiófelvétel is, az Axels & Sockets című Jeffery Lee Pierce-tribute albumon Nick Cave/Iggy Pop-duettként Thurston Moore gitárjátékával hallható Gun Club-feldolgozás, a Nobody’s City:

a Nobody’s City eredetije a Gun Club egy 1988-as kislemezének B-oldaláról:

.
további Jeffery Lee Pierce-szerzemények a sztárparádés 2014-es Axels & Sockets feldolgozáslemezről:

Iggy Pop & Nick Cave feat. Thurston Moore – Nobody’s City
Black Moth – Just Like Mexican love
Ruby Throat – Secret Fires
Mark Lanegan & Bertrand Cantat – Desire By Blue River
The Amber Lights with Xanthe Waite – Kitty In The Moonlight
Julie Christensen – Weird Kid Blues
Crippled Black Phoenix & Cypress Grove feat. Mark Lanegan & Bertrand Cantat – Constant Limbo (Constant Rain)
Nick Cave & Debbie Harry – Into The Fire
Primal Scream – Goodbye Johnny (Andrew Weatherall’s Nyabinghi Noir Mix)
Mark Stewart & Jeffrey Lee Pierce feat. Thurston Moore – Shame And Pain

The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59
Rufus Wainwright – duettek Glüme, Miley Cyrus, Brandi Carlile és Mavis Staples társaságában
márc. 13., 23:03