A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Így is lehet nézni – Britney Spears – Iggy Azalea: Pretty Girls

kk
2015. január 15., 8:30

A két főszereplők Britney Spears pedo-álomból,  pszichiátriai rémálommá fejlődő , majd Las Vegas-i rezidensi konszolidáción átesett popikon és Iggy Azalea ausztrál newcomer, aki a fekete kultúrában istenített széles csípővel twerkelve, atlantai tájszólással rappel; magukat autentikusabbnak tartó rapperek és a fekete közösség nagy bosszúságára.


Alapvetően az ember nem várja, hogy egy videóklipben a rendező három perc alatt eljusson több kilométeres filozófiai mélységekbe; elég, ha van egy jó ötlet, amit követhetően és vizuálisan is megkapó módon megvalósítanak. Ha női előadókról van szó, akkor az elmúlt években a mainstream popban a vizuális érdekességet általában az előadó fenekéről készült premier plánok adták; így meglepő, hogy a Pretty Girls videója nem erre épít, de persze attól sem kell tartanunk, hogy véletlenül feltárul előttünk az élet értelme. A rendező, Cameron Duddy, akiről nem sokat tudunk, de annyit biztosan, hogy látta Julien Temple nyolcvanas években elég ismert, zenei dolgokkal foglalkozó rendező Earth Girls Are Easy, azaz a földi lányok könnyen kaphatóak című 1988-as játékfilmjét. Julien Temple nevét az általa gyártott klipeken túl onnan ismerjük, hogy az Earth Girls Are Easyn kívül még egy nagyon rossz nyolcvanas évek beli filmet csinált, az Abszolút Kezdőket, melynek David Bowie volt a főszereplője, továbbá eléggé elmérte a The Great Rock ‘n’ Roll Swindle-t a Sex Pistols-szal.

Britneyék videója ennek a filmnek a leplezetlen lenyúlása, és három perces, narratívamentes vizuális sziruppá párlása. A film eredetileg a valley girl életformát járta körül. A valley girl a nyolcvanas-kilencvenes években a hazai „plázacicáknak” a megfelelője volt. Jellemzői: kinézetüket illető nagyfokú fixáltság, szerényebb kognitív készségekkel is művelhető, egyszerű ideológiákra épülő materializmus. ( Ha valakit érdekelne, a valley, amelyből a szubkultúra kiindult, a kaliforniai San Fernando Valley. Egyébként Frank Zappának – a lányával, Moonnal – is van egy Valley Girl című száma.

Ezen kívül ezek a lányok könnyen beazonosítható nyelvjárással beszéltek, mely részben átment a kaliforniai, illetve kisebb mértékben a standard amerikai angol nyelvbe is. A Pretty Girlsben Britney és Iggy nem mint saját maguk szerepelnek, hanem mint fiktív karakterek.  Ez a nézőnek elsőre nem feltétlenül esik le, mert amikor meglátjuk az első jelenetben Britneyt a medenceparton, egy kazettás magnóval, a körmét reszelgetve énekelni, hogy ő milyen szép, azt is gondolhatnánk, hogy erről szól a szám és kész. Mint ahogy például az Iggy Azaleanál autentikusabbnak tartott Nicki Minaj száma, az Anaconda pontosan arról és annyiról szól, hogy mennyire jó, hogy neki hatalmas feneke van, mert ezért több férfi akarja őt. Ezután megérkezik az ultragagyi szuperszonikus űrhajómakett, elsuhan a felfújható delfin mellett, és a medencéből feljön Iggy; száraz hajjal. Rúzsoznak, tupíroznak, ruhát válogatnak, táncolnak, csücsörítenek es terepjáróban illegetik magukat. Az egyetlen valódi cselekmény az, hogy Iggy Samsung Galaxyvá változtat egy antik mobiltelefont, sűrűn ismételgetve, hogy  „totally”. A „totally”, mint töltelékszó, valleyspeak szóhasználat, és itt már le kell esnie, hogy ennyire nem lehet hülye a két csaj, és, hogy marhajól szórakoznak a forgatáson. A dal az előrejelzések szerint a nyár egyik nagy slágere lesz, úgyhogy sok lány fogja részegen azt énekelni, hogy I’m so pretty. Szerencsére a nyárból már csak 11 hét van hátra.

Érdekesség 1: egy Rubik kocka is feltűnik a videóban.

Érdekesség 2: Britney lefogyott

Érdekesség 3: Iggy megcsináltatta a mellét.

Szerző: kk
Címkék: