A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Ilyen a rendang, a maláj pörkölt

2014. október 8., 15:54

Az utóbbi években meglehetősen felkapottá váltak a keleti kultúrák és ételek. A maláj konyháról igen keveset tudunk, pedig a térség legizgalmasabb ízeit keveri, amelynek eredménye egy rendkívül változatos, fúziós ázsiai konyhai kultúra.

Már minden sarkon találunk kínai büfét, de az indiai- és a vietnámi ízek népszerűsége is megkérdőjelezhetetlen. De miért lehet az, hogy a maláj konyhára eddig kevesen figyeltek fel? Malajziában a népesség közel 35 százaléka kínai, 10 százaléka indiai. Az ország ételeit is ez a hármasság határozza meg, azaz a keveredés okozta hihetetlen változatosság és egyedi párosítások. Az indiai konyha hozadékaként rengeteg fűszert használnak, előszeretettel főznek kókusztejjel, és kedvelik a mártásokat. A szójaszósz, a tofu és a bambuszrügy is gyakori hozzávaló a maláj konyhákban, ez pedig már a nyonya cuisine, azaz a kínai nyersanyagok maláj alapokra helyezve.

A nemzeti ételnek tekinthető rendangot rendszerint párolt rizzsel fogyasztják. Leggyakrabban marhahúsból készül, de létezik csirkés vagy bivalyhúsos változata is – tulajdonképpen egy fűszeres pörkölt. A fő alkotóelem mégis a fűszerpaszta, amely az egész étel karakterét meghatározza. Tájegységenként eltérő, hogy ez pontosan miből áll, de ha kíváncsi vagy, hogy mi nem hiányozhat belőle, kattints ide!

Ha az alapanyagokat beszereztük, az elkészítése már gyerekjáték, bár eléggé időigényes. Az én marharagumnak közel két óra kellett, de imádom a lassan készülő ételeket, mert sokkal sűrűbb és gazdagabb lesz így a mártásunk. Szóval hajrá, megéri!

A maláj marha rendang receptjét itt találjátok!