A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Íme a zenekar, amely tényleg lerombolhatja Budapestet

2016. augusztus 23., 12:49

A Sunn O))) nem véletlenül kapta nevét a hatvanas évek Amerikájának legpusztítóbb erejű gitárerősítőit gyártó cégről. Az anti-zene zenében utazó szeptemberben Budapesten koncertező, atmoszférikus együttes talán színházi, talán okkult, de mindenképp rettentően hangos próbatételt kínál mindazoknak, akik már nem igazán férnek el a komfortzónájukban.

sunnO1

Négy csuklyás ember egy viharvert erősítőkből álló több méter magas fal előtt, perceken keresztül ugyanazt az egy hangot pengeti, miközben a hangerő már az érfalakon kapirgál – nagyjából így lehetne összefoglalni azt a Sunn O)))-élményt, mely heteken belül bekebelezi Budapestet.

A Los Angeles-i zenekar a kilencvenes évek vége óta hirdeti a súlyos és sötét hangokban megtalált igéjét, háborút viselve az emberiség által ismert és elismert könnyűzene lényegében minden alfajával. A Stephen O’Malley és Greg Anderson alapította produkciót minimalista zajzenéktől csupán egy hajszál választja el, ez azonban elegendő ahhoz, hogy világszerte tömegeket mozgassanak meg, olyan rendhagyó helyszíneken koncertezve, mint a Párizs alatt húzódó barlangrendszer, a bergeni katedrális vagy a londoni Queen Elizabeth Hall.

Érdekesség, hogy a Sunn O)))  nevét egy hatvanas évektől kezdve erősítőket gyártó, oregoni Sunn Musical Equipment Company-tól kölcsönözte, amely márkajelzésként használta a zenekar sajátjává lett piktogrammot. Ugyan a cég 2002-ben befejezte hangszeripari tevékenységét, a Sunn erősítők használata a mai napig a stoner, doom és drone műfajokban alkotó zenészek összetéveszthetetlen ismérve.

A Sunn O))) szeptember 6-án koncertezik a budapesti A38 Hajón.

Címkék: