A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Isobel Campbell – dalok az ex-Belle And Sebastian-énekesnő egy évtized után érkező új albumáról

2019. október 21., 9:23

A Belle And Sebastian skót indie pop együttes tagjai múlt hónapban adták ki a Days Of The Bagnold Summer mozifilmhez tartozó nagylemezüket, de egykori énekesnőjük, a 2002-ben kilépett (ám a 2014-es God Help The Girl című előző filmzenealbumukon csellistaként azért felbukkant) Isobel Campbell is előáll tíz év után egy új szólóanyaggal. A lemezzel utoljára 2010-ben Mark Lanegan társaságában jelentkező, legutóbb pedig a Jesus And Mary Chain 2017-es Damage And Joy albumán szereplő művésznő a visszatérő klipje mellé egy Tom Petty-feldolgozást is bemutatott.

Az 1976-os glasgow-i születésű Isobel 19 évesen került a Belle And Sebastian együttesbe, ahol pasija, a frontember Stuart Murdoch mellett nemcsak énekelt, de csellón, akusztikus gitáron, furulyán és ritmushangszereken is játszott. Már B&S-tagsága idején elindította szólókarrierjét saját folk-pop szerzeményeivel, előbb The Gentle Waves projektnéven adott ki albumokat (The Green Fields Of Foreverland – 1999, Swansong For You – 2000), majd kilépése után saját neve alatt (Amorino – 2003, Milkwhite Sheets – 2006), illetve a Screaming Trees és a Queens Of The Stone Age egykori énekesével, Mark Lanegannel duóban (Ballad Of The Broken Seas – 2006, Sunday At Devil Dirt – 2008, Hawk – 2010).

A duólemezek Americana kalandja folyamán tényleg Amerikába is költöző, és Chris Szczech hangmérnökkel összeházasodva Los Angelesben élő Isobel Campbell 2014-ben egy új lemezcéghez szerződve vette fel There Is No Other című anyagát, mellyel már 2016-ra elkészült, ám a kiadó megszűnése után évekig kellett harcolnia, hogy visszaszerezhesse felvételei jogait. „Úgy éreztem magam, mintha visszavonultam volna, vagy mintha börtönben lennék. Amikor közölték, hogy nem adhatom ki a lemezt, attól teljesen összetörtem és kezdtem mindent megkérdőjelezni, nem volt kedvem semmihez. De ha szerencséd van, és elég sokáig élsz, mindig jönnek hullámhegyek is a hullámvölgyek után” – mondja a művésznő, akitől a köztes években csak egy-egy feldolgozás jelenhetett meg Bee Gees- és Karen Daltontribute albumokon, de 2020. január 31-én a Cooking Vinyl cég segítségével végül kiadhatja a hányatott sorsú There Is No Other anyagát is.

Az a szó jár a fejemben ezzel a lemezzel kapcsolatban, hogy pszichedelikus. Álomszerű, túlvilági érzete van” – summázza a dalszerző-énekesnő az albumot, melyről előbb az Ant Life című számot mutatta be Mike Aho rendező klipjével. . .

. . .majd a lemez egyetlen feldolgozását is a Runnin’ Down A Dream című 1989-es Tom Petty And The Heartbreakers-slágerből:

.
FRISSÍTÉS: november végén az új lemez Hey World című dalát is közzétették egy bájos klippel!

.
az album borítója és számlistája:

Isobel Campbell: There is No Other (2020)

City Of Angels
Runnin’ Down A Dream
Vultures
Ant Life
Rainbow
The Heart Of It All
Hey World
The National Bird Of India
Just For Today
See Your Face Again
Boulevard
Counting Fireflies
Below Zero

.
a 2015-ös To Love The Bee Gees: A Tribute To The Brothers Gibb feldolgozásalbumra készített How Deep Is Your Love átirat:

.
Don’t Make It Easy – megzenésített Karen Dalton-szöveg a 2015-ös Remembering Mountains: Unheard Songs By Karen Dalton albumról:

.
Isobel csellójátéka a 2014-es God Help The Girl filmzenelemez Invisible című instrumentális számában, ahol hajdani szerelmének, a Belle And Sebastian-frontember Stuart Murdochnak a zongorás szerzeményét kíséri:

.
Isobel Campbell legutóbbi albuma 2010-ből, a Mark Lanegannel közös Hawk, amihez egy éven át tartó közös turné tartozott:

We Die And See Beauty Reign
You Won’t Let Me Down Again
Snake Song (Townes Van Zandt-feldolgozás)
Come Undone
No Place To Fall
Get Behind Me
Time Of The Season
Hawk
Sunrise
To Hell & Back Again
Cool Water
Eyes Of Green
Lately

00:50 We Die And See Beauty Reign
04:30 You Won’t Let Me Down Again
07:55 Come Undone
12:42 Snake Song (Townes Van Zandt-feldolgozás)
15:26 Free To Walk (Jeffrey Lee Pierce-feldolgozás)
18:30 Honey Child What Can I Do?
22:50 Keep Me In Mind, Sweetheart
25:50 The Circus Is Leaving Town
32:12 Time Of The Season
36:40 Eyes Of Green
38:55 Something To Believe
42:40 Salvation
46:16 Come On Over (Turn Me On)
51:05 Ramblin’ Man (Hank Williams-feldolgozás)

.
mutatóba itt van két Belle And Sebastian-klipdal is Isobel énekével, a 2000-es Legal Man. . .

.  . .és az Is It Wicked Not To Care? 1998-ból:

Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59
Rufus Wainwright – duettek Glüme, Miley Cyrus, Brandi Carlile és Mavis Staples társaságában
márc. 13., 23:03
Róisín Murphy: CooCool + Can’t Replicate – új számok DJ Koze közreműködésével
márc. 9., 0:39
Sleaford Mods feat. Perry Farrell: So Trendy – klipdal a Jane’s Addiction-frontemberrel
márc. 6., 18:07