A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Isten hozott a popzene jövőjében, az Ibeyi világában

2021. november 21., 23:48

2021 elején az afro-kubai-francia ikrek, Lisa-Kaindé és Naomi Diaz, vagyis az Ibeyi tagjai visszatértek londoni stúdiójukba, hogy elkezdjenek dolgozni harmadik albumukon. Elnézve a világban uralkodó káoszt, a testvérpár elődeik ősi tanításai felé fordult, hogy újra mozgosítani tudják pozitív energiáikat. Őseik megidézésének termése frissen megjelent daluk, a Made of Gold is, melyet egy gambiai-brit rapperrel, Pa Salieu-vel közösen alkottak. A dal videója pedig simán a hónap klipje.

A Made of Gold szimbolikus látványvilággal hipnotizáló videóklipjét a  nagymenő divatfotós Daniel Sannwald rendezte, aki szinte a világ összes Vogue magazinjának dolgozott már, meg az Adidasnak, a Nike-nak, a Hugo Bossnak, Stella McCartney-nak, és olyan popsztároknak készített klipeket, mint John Legend, M.I.A, Travis Scott vagy Rihanna. A Made of Gold kisfilmhez az ihletet a testvérpár pedig Frida Kahlo The Love Embrace of the Universe, the Earth (Mexico), Diego, Me, and Senor Xolotl című festményéből merítette.

A joruba vallásban Ibeyi egy orisha (istenség), amelyet egy ikerpár képvisel. Egyfajta közvetítő az emberek világa és a természetfölötti között. Az érzékelés mestere és az igazi harmónia megszemélyesítője. Ibeyi az egyik legerősebb orisha, maga a természet spirituális, mágikus ereje.

Lisa-Kaindé így nyilatkozott az új kislemezről: a Made of Gold volt az első dal, aminek nekiláttunk a stúdióban. Miközben a háttérvokálokon dolgoztunk, éreztük, hogy kapcsolatba lépünk az őseinkkel, és az ő tudásukkal. A Made of Gold erről szól: arról, hogy kapcsolódjunk elődeink tudásához, erejéhez, a múlt igazságaihoz. A lánc nem tört meg, és nem is veszett el. A harmadik albumunkon ezt az ősi kapcsolatot, erőt és varázslatot igyekszünk becsatornázni új zenéinkbe.”

Az Ibeyi 2015-ben jelentette meg első lemezét, amellyel többek között Beyoncé, Adele és Prince elismerését is elnyerték. Ezt követte 2017-ben az Ash, melyen Michelle Obama mellett Kamasi Washington és Me’shell Ndegéocello is közreműködött. A testvérpár mesterien elegyíti a joruba népzenét a modern jazzel, a poppal, a soullal és a hip-hoppal, és varázslatos elegyet készítene belőle. Harmadik albumukat 2022-re ígérik. Addig meg elleszünk ezzel:

Fotó: Rafael Pavarotti

Utolsó klubkoncertjére készül a Kistehén – csütörtökön az A38-on
dec. 8., 19:33
Megjelent Quentin Tarantino első regénye
dec. 7., 20:59
Hosszú kihagyás után a Budapest Parkba tér vissza a My Chemical Romance
dec. 7., 20:26