A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Itt vannak az idei Fonogram-díj esélyesei

2016. május 20., 12:55

A MAHASZ díjátadóján idén sem lesznek egetverő meglepetések, de így legalább az utóbbi évek során megszokott krém ünnepelhet majd a június 8-án, a Várkert Bazárban.

maga zoltan

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége nyilvánosságra hozta a 2016-os Fonogram-díjra esélyes előadók listáját. A szervezet zsűrije idén is 18 műfaji kategóriában jelölt hazai-és nemzetközi művészeket, hogy aztán részvételükkel június 8-án, a budapesti Millenáris helyett immár a Várkert Bazár parádés díszletei közt tartson gálaestet. A magyar front klasszikus pop-rock albumáért járó szoborért olyan előadók versengenek, mint Ákos, Kállay Saunders András, a Magna Cum Laude, Freddie vagy épp a Turbo, míg a modern pop felhozatalt, a Belmondo, a Fish, a Punnany Massif, Rúzsa Magdi és a Wellhello legfrissebb, korongosítható teljesítménye képviseli.

Az indie-rock lemezek közül az Ivan & The Parazol, Marge, a Vad Fruttik, a Margaret Island és Jónás Vera szerzeményei küzdenek címért, amíg az elektronikus palettát a Zagar, a Brains és Vekonyz és Calidora, a Colorstar, valamint a New Level Empire teszi teljessé. A hazai rap- és hip-hop termésből a zsűri Deniz, a Belga, Ganxta Zolee, a Halott Pénz és a Hősök teljesítményét tartotta figyelemre méltónak. A keményebb zenék kedvelői a Blind Myselfnek, az Europen Mantra-nak, az Ozone Mama-nak, de a Road-nak és a Sex Action-nek is drukkolhatnak persze, ha marad erejük a hagyomány slágerzenék vad hajrája után, melynek során Attila, Fekete Dávid, Kis Grófo, Matyi és a Hegedűs, Nótár Mary, Polgár Peti és a Hungarycool, valamint Szíj Melinda gondoskodik az egyenletes minőségről.

A lista persze nem lehetne teljes a “az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele”-kategória nélkül, melyen belül a Budapest Voices, Gájer Bálint az Irigy Hónaljmirigy, Szűcs Gabi és a Zorall is megmutathatja, mitől döglik a légy. A legjobb gyermekalbum címéért Bíró Eszter, Bizek Emi, Bolba Éva a Jazzterlánc, a Buborék Együttes, Farkasházi Réka és a Tintanyúl és még maga Gubás Gabi is versenybe száll, amígy a magyar jazz nevében a Balázs Elemér Group, a Budapest Jazz Orchestra, a Lombos El Marci & Juhász Attila Jazz Quartett, a Sárik Péter Trió és Temesi Berci küzd majd.

A népzene a Buda Folk Band, a Cimbaliband, Ferenczi György és a Rackajam, a Firkin és a Sebő Együttes képében jelenik majd meg, természetesen kellő helyet hagyva az év felfedezettjeinek, a Blahalouisiana-nak, Freddie-nek, Youli-nak, a Margaret Island-nek és a Marge-nak. Akit valamiért nem hívtak volna meg a gálára, esetleg meghívták, de nincs igazán kedve megjelenni, ne búsoljon, a Super TV2-n az ünnepély minden egyes mozzanatát követni lehet majd az otthoni fotelből.