A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

IZOMFOCI BAJNOKSÁG – BIHARI BALÁZS

2015. december 8., 21:17

Egyetlen szópár: Machu Picchu. És egy összetett szó: pánsíp. Peruról ezt a két kifejezést tanultuk a földrajzórákon és az aluljárókban. Peruban foci? Fenn a hegyekben? Ahol amúgy sem kap az európai ember rendesen levegőt? Igen, kérem, vannak elvetemült alakok.

Ígéretéhez híven az Open Air Rádió, mint az IZOMFOCI BAJNOKSÁG kiemelt médiatámogatója eljuttatja korunk legnagyobb edzőinek ars poeticáját a gombfoci szerelmeseihez.

BB_fotó

Az edző
Bihari Balázs – Peru
/Vencedor: Manos contra Manos, kutyasétáltatási nagydíj Városliget, Hippikiller zenekar alapító tag, zenész, újságíró/

1. Gomb, autós kártya vagy szexnaptár?
Jellemzően mindegyik megtalálható itthon. Akkor szexnaptár-csere is lesz a meccsek közti szünetben?

2. Mikor kezdted, mikor szoktál le?
Amióta elővettem a gombfocis dobozt, azon gondolkodom, mikor kezdődött. Azt hiszem, egy Széchenyi-hegyi trafikban a Rege utcában, amikor a nagyszüleim nyaranta két hétre felköltöztek Ilonka néni és Leó bácsi házába. Valamikor 1974-75 körül lehetett. Az egészen biztos, hogy az első két csapat Peru és az FTC volt. Ha jól látom, öcsémmel együtt több mint harminc-negyven csapatra fejlesztettük az idők során a házi világbajnokságot. Ezek jellemzően a gyerekszobában zajlottak a parkettán közönség – szülők, nagyszülők, dédszülő, nagynéni, nagybácsi, keresztszülők – előtt, akiket beültettünk és végig kellett nézniük a körmérkőzéseket. Időnként apám és nagybátyám is beállt.
Ilonka néni mindig papagájt nevelt a télikertben, ugyanis nővére Párizsban élt, és neki ajándékozta a madarat, miután megtanította beszélni. Aztán az aktuális Pityu mindig elpusztult bánatában, és minden kezdődött elölről. Ilonka néni nővére rendszeresen hozott ruhákat, így vettünk tőle mintás nadrágot is 1980-ban. Általában abban gombfociztam a földön, anyám csak tehénfoltosnak hívta. 1982-ben aztán leesett a tantusz az egy számot megélt Poptika újság hátlapján pózoló punkzenekar képét nézve. Ja, hogy egy punkgatyóban gombfociztam négykézláb? Nagyjából ekkor vett más irányt érdeklődésem.

3. Mit kell tudni a csapatodról?
Csapatom az 1970-es perui válogatott. Campos, Chumpitaz és a többiek. Sajnos négy megmaradt tagból áll, úgyhogy ki fogom egészíteni az FTC és a német válogatott legjobb tagjaival. Mivel uszkve 1981 óta nem gombfociztam, megkezdtem a felkészülést, azaz könnyes szemmel nézem a csapatokat és megpróbálom kisilabizálni a feliratokat. Ez sokszor nem sikerül.

BB_2

4. Köröm, körömágy vagy begy?
Mindegyik.

5. Mi volt az eddigi legnagyobb sikered?
Házi világbajnokságok sokszoros bajnoka vagyok. Sajnos a privát Super 8-asok ezt nem örökítették meg.

6. Mit vársz a csapatodtól a világbajnokságon?
Nyerünk.

7. Mi a csapatod indulója?
The Winery Dogs „Oblivion”

8. Amikor Balázs nem éppen a perui válogatott edzője, akkor:
a Hippikiller zenekart irányítja. Jelenleg barátom, PollyFlow, azaz Polnauer Flóra lemezén dolgozunk Prieger Zsolttal hármasban. Most jelent meg Lola Lola címmel első dalunk.

Közben párhuzamosan készül a Hippikiller új EP-je is, onnan a Wasteland című dal januárban jelenik meg.

BB_3
foto: ‘El Cholo’ recordó gol a Colombia con que Perú ganó la Copa América 1975

A csapat
Becenevük: La Blanquirroja (a fehér-pirosak), La Rojiblanca (a piros-fehérek)
A szövetség neve: Federación Peruana de Futból
Alapították: 1922
Stadionja: Estadio Nacional

BB_4

Stadion befogadóképessége: 45.574 néző
Világbajnoksági részvétel: 1930 (10. hely), 1970 (7.), 1978 (8.), 1982 (20.)
Világbajnoksági mutatók: 15 meccs (4GY, 3D, 8V), 19:31 gólarány
Kontinensbajnok: 1939, 1975
Jelenlegi FIFA világranglista: 47.
Magyar vonatkozás: Cristian Ramírez ecuadori vendégjátékos, jelenleg a Fradi csapatának védője ugyanúgy 21 éves, mint Cristian Benavente, a perui válogatott középpályása.

Az IST IST Budapestre is elhozza poszt-punk dalait
máj. 27., 13:33