A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

IZOMFOCI BAJNOKSÁG – KOLLMANN ÁRON

2015. december 13., 1:50

A gyermekkor sok mindent elárul és előrevetít. Montevideo sikátoraiban egy 1967-es Chevi Chevelle ss 396 sikít. Hátsókerék meghajtása segít bevenni az éles kanyarokat, Turbo 350-es automata váltója patentre kapja be a „D”-t, mintha vitamin lenne. A gombfoci messzi világokba repít, D-vitaminnal pedig helyettesíthető a labda, ha egy kapu fölé zúgó szabadrúgás után a játékszert elnyeli a fal és a parketta közötti rés.

Ígéretéhez híven az Open Air Rádió, mint az IZOMFOCI BAJNOKSÁG kiemelt médiatámogatója eljuttatja korunk legnagyobb edzőinek ars poeticáját a gombfoci szerelmeseihez.

kollmann_nagy

Az edző
Kollmann Áron – Uruguay
/VI. Ribáry Kupa bronzérmes, Gutenberg-díjas, Gran Direttore di agentura, magazin és könyvkiadó, a Magyar Iparművészeti Egyetem aranykeze/

1. Gomb, autós kártya vagy szexnaptár?
Autós kártya volt, Lolate kihúzott végsebességgel (szerk.: Lola T, a végsebessége nem ismert, tehát végtelen) és Ikarus csuklós busz. Ezek maradtak meg bennem. Otthon pedig nyilván gombfociztam. A kezdő lökést a Tandori könyvek adták, azoktól kifeszültem. Liverpool, W.B.A, Ipswich Town… soha nem hallott nevek voltak számomra 1987-ben. Általános 7-ben az Áldás utcai iskolával szembeni MSZMP klubházban játszottam először “bajnokságot” pár osztálytárssal (úttörővel?). Jól tükrözi a múltbéli hozzáállásomat a témához, hogy anno a saját házi bajnokságomról készítettem összefoglalót, amit újság formájában kiadtam magamnak. Szerintem azóta is az egyetlen hazai, kizárólag gombfocival foglalkozó médium volt, a maga kézzel írott, rajzolt borítóval, irkafűzött, 2 példányban sokszorosított valóságában.

kollmann_ujsag2
fotó: Gomb Sport magazinok. Újra Gy. (E. Munch – Sikoly) installációs elrendezésben.

2. Mikor kezdted, mikor szoktál le?
Pár évig lelkesedtem, valahol 1986-90 között. De addig keményen toltam. Napi egy bajnoki forduló, 6-8 meccs.

3. Mit kell tudni a csapatodról?
Sokat szívtunk és nevettünk együtt, de megérte. 25 éve nem találkoztam a fiúkkal, remélem élnek még. Szóval, akik kedden ott lesznek a néhai csapatból, azokkal pezsgőt bontunk.

4. Köröm, körömágy vagy begy?
Nem értem a kérdést, de gondolom köröm. Esetleg whisky?

5. Mi volt az eddigi legnagyobb sikered?
Nincs hivatalos sikerünk, félhivatalos annál több.

6. Mit vársz a csapatodtól a világbajnokságon?
Vidám hozzáállást, kevés szívinfarktust.

7. Mi a csapatod indulója?
Slaine – 99 Bottles

8. Amikor Áron nem éppen az uruguayi válogatott edzője, akkor:
a 2Republic BTL reklámügynökség alapítója, szíve-lelke-motorja. Apropó motor. Áron a V8-as amerikai autók szerelmese, a kultikus American Car magazin kiadója és a Terminator T2 flipper rekordere (184.585.115). Abban filmben is van motor, csak kétkerekű, amin az egykerekű Schwarzenegger megoldja a lehetetlent. Vagy nem.

kollmann3
fotó: Luis Suarez (The bite), korunk egyik legismertebb uruguayi játékosa

A csapat
Becenevük: La Celeste (Kék égbolt)
A szövetség neve: Asociación Uruguaya de Fútbol
Alapították: 1900
Stadionja: Estadio Centenario Montevideo
Stadion befogadóképessége: 76.609 néző (rekord: URU-YUG 93.000, 1930. július 27.)
Világbajnoksági részvétel: 12-szer, első alkalommal 1930
Világbajnoksági mutatók: 51 meccs (20GY, 12D, 19V), 80:71 gólarány
Világbajnok: 1930, 1950
Jelenlegi FIFA világranglista: 11.
Magyar vonatkozás: Az 1954-es VB-n az éppen aktuális világbajnok Uruguay csapatán keresztül vezetett az út a döntőbe. Az Aranycsapat hősies küzdelemben, csodálatos gólokkal nyerte meg a párharcot. A gólokat 1-0 12′ Czibor, 2-0 47′ Hidegkuti, 2-1 75′, Hohberg, 2-2 86′  Hohberg, 3-2 109′ Kocsis és 4-2 116′ Kocsis jegyzi.

1954. június 30., Lausanne. A mérkőzés góljainak összefoglalója.

A két ország barátságának, gazdasági és kulturális összetartozásának, valamint a korrupció elleni közös lázadásuk szimbólumaként, Magyarországon a rendőrautók Uruguay nemzeti lobogójának állítanak mindennapos emléket.

kollmann5
fotó: Feltételezhetően ebből az autóból hívták CB-rádión Bujtor Csöpit az Uruguayból lopott Pogány Madonnához.