A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

IZOMFOCI BAJNOKSÁG – LEGOMBOLTAK A JUGÓK!

2016. november 12., 19:14

Izomfoci Bajnokság (IB) No3, Akvárium Klub, Budapest.

A napokban megrendezett 3. IB gombfoci világbajnokság
meccseinek sportos összegzése.

Az Izomfoci Bajnokság (IB) No 3 hivatalos plakátja

Az Izomfoci Bajnokság (IB) No 3 hivatalos plakátja

Az IB No3 csapatai és szakvezetői

Az IB No3 csapatai és szakvezetői


PUSKÁS CSOPORT

Uruguay
Uruguay nem az az ország, ahol a vereség után a szurkolók az utcára vetik a nagyképernyős tv-készülékeket, és nem is az, ahol az öngólt vétő játékos a nyílt utcán golyót kap a fejébe. Hanem az az ország, ahol Juan Carlos Onetti író élete legboldogabb napjaként tartja számon, hogy jegyárus lehetett a nemzeti stadionban. Uruguay most beugró volt, de micsoda szimpatikus beugró. Nem akarta senki kedvét elrontani, ezért a végén mindenki örült, beleértve magukat is.

Real Madrid
A Real Madrid-futballkapszula a világ egyik legértékesebb műtárgya. Egy darabig mélyen el volt ásva, de miután állhatatos szakvezetőjük rájött, hogy a művészet hosszú, ám az élet rövid, visszatértek a földre és újra trófeákat akarnak nyerni. Ebben kizárólag az gátolta meg őket, hogy változatlanul problémákkal küzdenek az idő-tér koordináta rendszerben. Sebaj, Albert Einsteinnek nagyobb gondjai voltak vele.

Brazília
Brazíliát a labdarúgás varázslóinak tartják, de messze nem ez a legfőbb erényük. Ha nem lenne Brazília, futball sem lenne, ha nincs futball, Izomfoci Bajnokság sem. Az sosem volt vita tárgya, hogy egyszerre futballozni és boldognak lenni ők tudnak a legjobban, ők hozták közelebb a szurkolókat a partvonalhoz. A döntőben gól nélküli döntetlent játszottak Jugoszláviával, majd a 11-es párbajban alulmaradtak. Brazíliában a mai naptól minden egyessel és párbajjal kapcsolatos szó/kifejezés, illetve ezek kombinációja be van tiltva.

Liverpool
Liverpoolnak nem történelme van, hanem legendája. Minden Liverpoollal kapcsolatos írásban szerepelnie kell ennek a mondatnak: “You’ll Never walk Alone”. Esküszöm, én soha, de soha nem írnám le. You’ll Never walk Alone. A másik volt a halálcsoport, de igazság szerint ez, mert megint összesorsolódott a Liverpool és a St. Étienne. A két ősi rivális küzdelme valójában nem harc, a béke új formája.

St. Étienne
Majdnem mindent tudnak a labdarúgás liturgiájából a szentek. A bevonulást, a harsonák megszólaltatását és a táncot, de az üdvösségtörténetből leginkább az áldozathozatalt és a bukást ismerik. Amíg Jugoszlávia létezik, márpedig a futball furcsa zárványában ott lüktetnek, a St. Étienne-re az idők végezetéig a mártírok azon gyötrelmes sorsa jut, amelyben az elődöntő egyre elviselhetetlenebb utolsó stáció.

Az IB No3 világbajnokság eredménye

Az IB No3 világbajnokság eredménye

GROSICS CSOPORT

Jugoszlávia
Amikor egy feledésbe merült titolossal bíró vezető, egy elfelejtett nevű egységet kíván sírjában is összetartani, hogy ez a köd lepte régi utópia egy gombfoci mérkőzés erejéig régi fényében kerüljön fel újra a világtérképre, akkor minden valószerűtlen megtörténhet. Így eshetett, hogy korunk meghatározó, de egyben már régen nem létező országa harmadszor is megnyerte az Izomfoci Bajnokságot. Mindezt a jelenben.

Valencia
Hiába pörgetik nyelvüket és hadarják a katalánt, a kasztíliait és az aránit, játékuk kiegyensúlyozott, megfontolt, aprólékos és főként nagyon türelmes. Így nem véletlen, hogy Sárkányölő Szent György, Katalónia patrónusa is a déli foci buddhistáinak nevezte a narancssárga csíkos sporttársakat. Játékukban lényegesen jobb eredmény rejlik, gondoljunk csak korábbi elődöntős helyezésükre, de a saját környezet kényszerű elhagyása (és persze a Sangria) nem kedveztek a gólgyártásnak.

Juventus
Vannak csatársorok, amelyek együttállása az Orion csillagkép övének három csillagjához hasonlítanak. Kiválasztott csapatok előjoga három világklasszis játékost egyidőben magáénak tudni. Ennél meglepőbb, ami történt a csapat háza táján, hiszen egyértelmű bajnoki ambícióval léptek be – akármennyire is meglepő – az akváriumba. Margitka, a koncertjegyszedő arra tippelt, hogy a lengyel(!) “Boniek elcsapta hasát valami cseh sztrapacskával”. Alex Carapetis, a helyszínen koncertező ausztrál Wolfmother dobosa viszont a VHK stúdiózását tette az eredményért felelőssé, ahol vélhetően “fuckin’ wrecked his bloody wrist”, azaz kisebb csuklósérülést szenvedhetett a Juventus szakvezetője.

Németország
London banknegyedében a sportfogadóirodák kisebb vagyonokat voltak kénytelenek befogadni, amikor híre ment Németország részvételének. Nemhiába mondta Gary Linecker, hogy „a futball egyszerű játék; huszonketten 90 percig üldözik a labdát, és végül a németek nyernek”. Mint fekete-fehér ló (nem zebra, a szerk.) végül nem volt meglepő, hogy a végső győztest is megszorongatva, pazar gólokkal mutatták ki foguk fehérjét. Külön említést érdemel a csapat magassági fölénye, mely elsődlegesen a cserekapus három emeletnyi méretében manifesztálódott.

Aranycsapat
Amikor a sorsolásnál egyértelművé vált, hogy az Aranycsapat a Grosics csoportban fogja megvívni futballforradalmát, olyan cifra szitokszavak keringtek a légben, melyek kizárólag magyar ajkakból eredeztethetők.
A Juventus gyengélkedését kihasználva és főként egy szinte hihetetlennek tűnő, a regnáló bajnok ellenében megejtett négy nullás győzelemnek köszönhetően az elődöntőig menetelt a csapat. Pszichológiailag viszont egyáltalán nem meglepő, hogy a jövőben még sokáig említést érdemlő meccs megszédítette a magyarokat, így a brazilok elődöntős tizenegyesei jelentették számukra a végállomást. Az Aranycsapat újfent ráébredt, hogy a legvégsőkig fenn kell tartani az összpontosítást, továbbá, hogy a szamba, az kérem nem csárdás.

STATISZTIKA
24 mérkőzés
54 gól (ebből kettő öngól)
2,25-ös gólarány meccsenként
4 gól: Oscar (BRA), 3 gól: Zidane (REA), Lóránt (HUN), 2 gól: Santini, Tabanou (STE), Skoro, Zo Vujovic (YUG), Ziege (DEU),  Zakariás, Kocsis (HUN)
510 perc nettó játékidő

Összefoglalók: Puskás csoport (lnt), Grosics csoport (bsa)