A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

IZOMFOCI BAJNOKSÁG – MESTER CSABA

2015. december 10., 1:02

Akinek az édesapja 8.672.539 margarétát fest egy 2x3méteres olajfestményre, annak nagy szerencséje van. Ugyanis ilyen édesapák készítik a tökéletes, hétszer lakkozott, örökéletű gombfocipályákat. Az Üllői úti fák fölött meghúzódó műteremben izzik a levegő. A pálya mellé kihelyeződnek a házilag gyártott transzparensek, előkerülnek a saját rajzokkal „story-board”-ozott beharangozó szaklapok, himnuszt énekelnek a csapatok, miközben összeölelkeznek és kigyulladnak a reflektorok. Erre természetesen csak akkor van szükség, ha éjjel zajlik a világbajnokság. Ilyenkor a villanyszámla is megsínyli a gombfocit. Egész nyáron lázban ég két végtag. Jobb, vagy bal. Melyik nyer? Néha-néha megesik, hogy a kedvenc csapat vesztésre áll. A spori ilyen esetben főszerephez jut. Hiába, a gombfocipálya is lejt, amikor lejtenie kell.

Ígéretéhez híven az Open Air Rádió, mint az IZOMFOCI BAJNOKSÁG kiemelt médiatámogatója eljuttatja korunk legnagyobb edzőinek ars poeticáját a gombfoci szerelmeseihez.

Cabingo_mcs02

Az edző
Mester Csaba – Jugoszlávia
/Háromszoros Ribáry Kupa győztes, egyszeres Szamóca Felkészülési Torna bajnok, grafikusművész, illusztrátor, singer-songwriter/

1. Gomb, autós kártya vagy szexnaptár?
A gomb és a cicigomb a mindentvivő.

2. Mikor kezdted, mikor szoktál le?
’81-ben 9 éves voltam, amikor apám vett 12 csapatot, csinált egy pályát és kihirdette az 1. Családi VB-t. Azóta csak a leszokás mértéke változik.

3. Mit kell tudni a csapatodról?
A 80-as évek közepének jugó válogatottja, tényező a maga korában… Szuszics, Bazsdarevics, a Vujovics testvérek… gomblegendákról beszélünk.

4. Köröm, körömágy vagy begy?
Köröm, oldalról.

5. Mi volt az eddigi legnagyobb sikered?
Nyolcadikban vérre mentek a csaták, akkor megverni az osztály többi specialistáját felért egy becsajozással. Manapság pedig egy Ribáry Kupa győzelem a sportág csúcsa.

6. Mit vársz a csapatodtól a világbajnokságon?
Nagyon erős a mezőny, de gyönyörű az a serleg. Kell.

7. Mi a csapatod indulója?
A Jugoszláv himnusz. Retróérték.

8. Amikor Csaba nem éppen a jugoszláv válogatott edzője, akkor:
Saját és Bob Dylan dalait énekli, közben pedig számolgatja Szuszics góljait. Rendszeresen fellép Budapest ismert szórakozó- és koncerttermeiben, hol barátaival, hol egyszál gitárral.

cabingo03

A csapat
Megszűnés éve: 1992
Utolsó válogatott mérkőzése: NED-YUG (2:0), 1992
Beceneve: Plávik (kékek)
A volt szövetség neve: Fudbalski Savez Jugoslavije

Cabingo_mcs05

Alapították: 1919
VB szereplés: 8 alkalommal
Legjobb VB eredmény: 4. hely (1962)
EB szereplés: 4 alkalommal
Legjobb EB eredmény: Ezüstérem (1960 és 1968)
Legmagasabb Élő-rang: 4.

Cabingo_mcs04

Magyar vonatkozás: Az 1997-es Magyarország-Jugoszlávia VB pótselejtező mérkőzéseinek meccsbeszámolóit a Labdarúgás Hivatalos Minisztériuma 99 évre titkosította, így a mérkőzések adatai szerencsés módon nem állnak rendelkezésre. (szerk.: cikkünk 2095-ben frissül).