A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

IZOMFOCI BAJNOKSÁG – NAGY DÁNIEL

2016. március 8., 20:23

Egy kis időnek még el kell telnie, mire az Egyesült Államok sportfanatikus polgárainak a „futball” szóról nem a touch-down, egy tojásalakú (?!) labda, gallonnyi Budweiser, a „Defense” és „Offense” kollektív skandálása, „Gameday” vasárnapján a családtagok védőfóliával borított fotelbe huppanása, a tévé lelkes harsogása, a legrészletesebb statisztikai adatok ismerete, vagy Tom Brady és azok a gyönyörűen elherdált college-évek fognak eszébe jutni. Ez a kis idő valóban lehet rövid, hiszen az ország híres a gyors irányváltásokról, a lehetetlen teljesítéséről, a félelmek legyőzéséről. Ebben a nem túl távoli időpontban már egész Amerika tudni fogja, hogy Los Angelesben nem csak Lakers, Kings és Dodgers játszik, hanem egy saját galaxis.

Ígéretéhez híven az Open Air Rádió, mint az IZOMFOCI BAJNOKSÁG kiemelt médiatámogatója eljuttatja korunk legnagyobb edzőinek ars poeticáját a gombfoci szerelmeseihez.

Massachusetts_NagyDani

Az edző
Nagy Dániel – USA
/A Szamóca utcai „magas főnix”, a Bay State Mount Greylockja, író, gondolkodó, újságíró/

1. Gomb, autós kártya vagy szexnaptár?
A kockákkal vagyok, viszont álcát hordok, úgyhogy nálam a szerepjáték a nyerő: táblán, kártyán és élőben.

2. Mikor kezdted, mikor szoktál le?
Még általános iskolába sem jártam, de már saját edzőpályám volt. A gombfocira a ’98-as világbajnokságig mindig fordítottam időt, azonban a franciák győzelme hatására már inkább a virtuális és a serdülő futballban akartam kibontakozni. A FIFA-sorozattal azóta végleg elvesztettem a kapcsolatot, de a labdával egyre jobb a viszonyom, a gomb, a csapatépítés és a családi aréna tavaly ősszel került elő újra.

3. Mit kell tudni a csapatodról?
Annak ellenére, hogy az első világbajnokságon Uruguayban a 3. helyezésig jutottak, egészen addig nem nagyon voltak szem előtt, amíg magukhoz nem ragadták az irányítást és megrendezték saját vébéjüket: 1994-ben Alexi Lalas megmutatta mit tud Uncle Sam a labdával, vezényletével az amerikai csapat farmermintás mezben túlteljesítette a tervet és csak gólkülönbséggel nem jutott tovább a csoportjából. Azóta a foci Amerikában minden nap minden tekintetben egyre többet fejlődik, a lányok hosszú ideje a világ legjobbjai és itt van már az ideje, hogy megálmodják saját kifejezésüket a gombfocira is, ne csak az általános ‘table soccer’ kategóriában gondolkodjanak.

MLS_Background_Logos

4. Köröm, körömágy vagy begy?
Körömszakadtáig.

5. Mi volt az eddigi legnagyobb sikered?
0-3-ról fordítás és győzelem a Saint-Étienne otthonában Landon Donovan mesterhármasával.

6. Mit vársz a csapatodtól a világbajnokságon?
A cél nem lehet más, mint felfedezni Amerikát a gombfoci világtérképén. A cél elérése nem könnyű, de John F. Kennedy után szabadon pont azért csináljuk, mert nehéz. Eléréséért olyan tehetséges és ambiciózus emberek fognak dolgozni, mint Landon Donovan, Clint Dempsey vagy Jozy Altidore.

7. Mi a csapatod indulója?
Alexi Lalas – Kickin’ Balls

8. Amikor Dani nem éppen az USA válogatottjának szakvezetője, akkor:
társadalom- és politikai filozófiai doktori értekezésén dolgozik, ír, olvas és terveket sző.

soccer_women.jpeg
fotó: A női válogatott már a focivilág tetején.

A csapat
Teljes neve: United States Men’s National Soccer Team – USMNT
Becenevük: Team USA, The Stars and Stripes, The YanksA szövetség neve: United States Soccer Federation
Alapították: 1885
Stadionja: Robert F. Kennedy Memorial Stadium, Washington D.C.
Stadion befogadóképessége: 56.692 néző (1961), 46.000 néző (USA-Jamaica 2:0, 2011)
Világbajnoksági részvétel: 10-szer, első alkalommal 1930
Világbajnoksági mutatók: 33 meccs (8GY, 6D, 19V), 37:62 gólarány
Világbajnoki bronzérmes: 1930 (URU)
Jelenlegi FIFA világranglista: 30.
Magyar vonatkozás: Németh Krisztián, az AT&T 2015-ös legszebb gól díjának tulajdonosa a Sporting Kansas City’s-ből 2016-ban a katari Al-Gharafa csapatába szerződik.

Flag_of_the_Soviet_Union
fjotografíja: KGB hack