A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Jack & Amanda Palmer: You Got Me Singing – a teljes apa-lánya album

2016. július 17., 20:28

Az amerikai zongorista-dalszerző-énekesnő Amanda Palmer idén főleg feldolgozásprojektekkel jelentkezett: a basszusgitáros-hangszerelő Jherek Bischoff-fal és Anna Calvival felvett David Bowietribute EP (Strung Out In Heaven) és a szintén pazar vónoshangszererelésű Prince-tisztelgés (Purple Rain) után pár hete egy Bat For Lashes-átiratának videóját is közzétette (Laura), most hétvégén pedig saját apjával, a gitáros-énekes Jack Palmerrel közösen jelentetett meg egy feldolgozásalbumot, melyen többek között Sinéad O’Connor-, John Grant– és Leonard Cohen-dalokat is előadnak.

Az 1976-os születésű Amanda Palmer még egy éves sem volt, mikor szülei elváltak, gyerekkorában havonta egyszer látta csak apját, tizenévesen már csak évente, aztán sokáig egyáltalán nem, és csak a kétezres években, a Dresden Dolls nevű együttesének turnéi idején kezdett újra közel kerülni hozzá – és ebben a zene is sokat segített.

amanda-dad-baby

Jack Palmer már fiatalkora óta gitározgatott, templomi kórusokban is énekelt (az egyikkel még a Fehér Házban is fellépett), és 2008-tól kezdve a szólópályára lépő Amanda is felhívta néha a színpadra apját egy-egy közös dalt énekelni (általában egyik nagy közös kedvencüknek, Leonard Cohennnek a szerzeményeit). Apa és lánya éveken át dédelgették egy közös lemez gondolatát, válogatták hozzá a feldolgozni való számokat, régieket és újakat vegyesen (egy XVIII. századi skót népdaltól és egy XIX. századi gyerekdal Carly Simon és nővére által jegyzett verziójától az amerikai folk-pop énekesnő Melanie egy 1969-es szerzeményén és a Moldy Peaches-alapító Kimya Dawson egy 2011-es számán át John Grant és a GusGus-vezér Birgir Þórarinsson egy 2013-as közös kompozíciójáig), a lényeg az volt, hogy humanista üzenetük legyen.

Az albumot végül egy stúdióvá alakított templomépületben rögzítették valahol New York állam északi részén 2015 augusztusában, amikor Amanda nyolchónapos terhes volt (a Bob Dylan-féle Bringing It All Back Home lemez ikonikus képét megfricskázó borítófotóra aztán már a kis Anthony is felkerült a harmadik generációként).

az album borítóképe és az ihlető 1965-ös Bob Dylan-lemezborító:

amanda-dad-album1

dylan-bringing

kisfilm apa és lánya közös albumának születéséről:

Jack és Amanda első közös fellépése, a Night Comes On című Leonard Cohen-dal feldolgozásával 2008-ban a washingtoni 9:30 Clubban:

egy másik Leonard Cohen-szerzemény, a Joan Of Arc közös előadása már 2016 júniusában, a londoni Koko színpadán:

a Richard Thompsontól feldolgozott 1952 Vincent Black Lightning ugyanarról a múlt havi londoni koncertől:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39