A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Kiadatlan Jack White-szerzemények még az előző évezredből

2016. január 5., 1:55

Jack White a híres zenekarai, a White Stripes, a Raconteurs és a Dead Weather közül tavaly az utóbbi szupergruppot rántotta össze egy új albumra (a 2015 legjobb lemezei közé tartozó Dodge & Burn sajnos nem kapott koncertturnét, csak egy klipet és egy próbatermi performance video sorozatot), de most három kevésbé ismert korábbi együttesétől (Two Star Tabernacle, The Go, Jack White And The Brick) is megjelenik egy-egy 1998-1999 táján rögzített archív koncertanyag – és mindegyiken akad egy-egy eddig kiadatlan White-szerzemény is!

Jack lemezcégének, a Third Man Recordsnak a legnagyobb rajongók számára összeállított Vault Package sorozatában már évek óta jelennek meg ritkaságok a főnök úr archívumából, és a január végéig megrendelhető #27 számú csomagba – a Dead Weather-albumról kimásolt legújabb kislemez (Let Me Through/Be Still) mellé – most három vinyl LP is kerül a fent említett három korai formáció egy-egy teljes koncertfelvételével (mindhárom fellépést a detroiti Gold Dollar klubban tartották annak idején).

tabernacle2

A punk-blues beütésű Two Star Tabernacle 1997 és 1999 közt működött, Jack egy házaspárral, a gitáros-énekes Dan John Millerrel és basszista-vokalista Tracee Mae Millerrel alakította (ők pár év múlva Blanche néven indították máig létező saját alt.country zenekarukat, melybe a Greenhornes/Raconteurs-basszista Jack Lawrence is beszállt bendzsós-mandolinosnak). Jack a Two Star Tabernacle-ben több leendő White Stripes-dalt is kipróbált (Hotel Yorba, Now Mary, The Same Boy You Always Known stb.), de az 1998. január 16-án adott koncerten elhangzott egy Itchy című szerzeménye is, ami eddig sosem jelent meg hivatalosan.

Érdekesség, hogy John Anthony Gillisként született hősünk a kilencvenes évek közepén (Meg White-tal kötött 1996-os házassága és a White Stripes 1997-es megalakítása előtt) már zenélt együtt Dan John Millerrel, a Goober And The Peas nevű cowpunk/alt.country együttes utolsó felállásában, de ott még dobos volt, és akkor még eredeti családnevét használta – itt például a Loose Lips című 1994-es Goober And The Peas-dal klipjében láthatjuk 19 évesen:

.
A Bobby Harlow énekes vezetésével máig aktív detroiti The Go garázs-rock zenekarnak Jack White az 1998 nyári alakulástól csak 1999 elejéig volt tagja szólógitáros-vokalistaként, de még részt vett a Sub Pop kiadónál megjelent Whatcha Doin’ című első album felvételein, sőt két számban társszerző is volt.

jackwhite-thego

A Vault Package #27 kiadvány 1998. november 25-én rögzített The Go-koncertfelvételén a Turn Your Little Light Bulb On című kiadatlan Jack White-szerzemény jelenti a nagy kuriózumot:

a Whatcha Doin’ című 1999-es The Go-debütalbum két White-tal írt száma, a Time For Moon . . .

. . . és a Keep On Trash:

jackwhite-vault27

Ami a Vault Package #27 harmadik LP-jét illeti, a Jack White And The Brick egy 1999-as alkalmi mellékprojekt volt alig féltucat koncerttel (a plakátokon általában a Jack White Band név szerepelt), és a kísérőzenészek közt ott pengetett már a Raconteurs későbbi alapító-társfrontembere, Brendan Benson is. 1999. szeptember 16-án felvett koncertjükön több olyan dal is elhangzott, mely később White Stripes-kiadványokra került (a Dead Leaves And The Dirty Ground, The Same Boy You’ve Always Known és Now Mary című számok a 2001-es White Blod Cells albumra, a Candy Cane Children egy 2002-es karácsonyi kislemezre, a You’ve Got Her In Your Pocket meg az 2003-as Elephantra), de a One And Two című szerzemény mostanáig sehol sem jelent meg:

az Aranypolgár című Orson Welles-film nyomán írt The Union Forever, mely a White Stripes 2001-es White Blood Cells albumán kapott végleges stúdióverziót, így hangzott 1999-ben Jack White And The Bricks-koncertváltozatban:

.
ráadásként itt a Vault Package #27 kiadványhoz járó új Dead Weather-kislemez két dala próbatermi élő előadásban: a Be Still . . .

. . . és a Let Me Through 2:50-től, a szólógitáros Dean Fertita bevezetője után:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39