A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Jade Bird – klipdalok a 21 éves brit gitáros-énekesnő első albuma elé

2019. január 7., 3:37

Első albumuk előtt álló énekesnőknek szentelt sorozatunkban következzék az 1997-es születésű brit Jade Bird, aki már a 2017-es Something American című debütáló EP-je idején megnyerte a legígéretesebb új tehetségeknek járó Anchor-díjat a David Bowie-producer Tony Visconti vezette zsűritől a Reeperbahn Festivalon, majd felkerült a BBC Sound Of 2018 listára is, és most 2019-ben végre bejelentette első nagylemezét (melyen többek az egykori Bowie-dobos Zachary Alford is közreműködik).

A kisgyermekként apja révén katonai bázisokon több országban is megforduló, majd a szülők válása után anyjával és szintén elvált nagyanyjával Walesben nevelkedő Jade a szülei által szeretett elektronikus zenék helyett inkább a country-folk, a blues és a rock iránt kezdett érdeklődni olyan amerikai női ikonok hatására, mint Loretta Lynn, Nina Simone és Patti Smith. A kiskori zongoraleckék után egy 12 évesen kapott használt gitáron kezdett pengetni, két évvel később már rendszeresen koncertezett, és 16 éves korától Londonba költözve a sok zenei tehetséget (Amy Winehouse, Imogen Heap, Adele, Kate Nash, Katy B, King Krule stb.) kinevelő BRIT Schoolban tanult tovább.

A kistermetű, de nagy hangú, angol létére inkább Americana hangulatokban utazó, szövegeiben női erőt hirdető tinilány hamar leszerződött az európai előadók tengerentúli befuttatásában igen eredményes Glassnote kiadóhoz (Mumford & Sons, Phoenix, Chvrches, Daughter, Flo Morrissey, Aurora stb.), és New York államban a Felice Brothers country/folk-rock együttes egykori tagjával, Simon Felice-szel (a Lumineers és Bat For Lashes legutóbbi albumainak producerével) vette fel Something American című bemutatkozó EP-jét, melyre négy saját szerzeménye mellé a néhai fekete delta blues gitáros-énekes Son House egyik klasszikus dalát, a Grinnin’ In Your Face-t is feldolgozta.

A jól fogadott 2017-es EP után 2018 folyamán már az első nagylemezét vezette fel: a 2019. április 19-re bejelentett címnélküli Jade Bird-albumról az elmúlt egy évben már három kislemez- és klipdalt is kaptunk.

a Love Has All Been Done Before novemberből:

a Bowie-dobos Zachary Alforddal felvett Uh Huh augusztusból:

a Lottery stúdióverziója 2018 januárjából a videoklippel . . .

. . .és élőben Jimmy Fallon tévéműsorában, a doboknál szintén Zach Alforddal:

.
FRISSÍTÉS: az albumbejelentés után egy héttel, január közepén az I Get No Joy című számot is közzétették negyedik beharangozóként!

FRISSÍTÉS 2: február végén az I Get No Joy-hoz is érkezett videoklip, a nagy névnek számító Jamie Thraves rendezőtől!

FRISSÍTÉS 3: március közepén az I Get No Joy klip folytatásaként a My Motto videója is megjött, szintén Jamie Thraves rendezésében!

.
a lemezre kerülő további Jade Bird-szerzemények közül is itt van még mutatóba néhány dal 2018-as élő verzióban:

Side Effects

Good At It

Going Gone

If I Die

.
az album borítója és számlistája:

Jade Bird: Jade Bird (2019)

Ruins
Lottery
I Get No Joy
Side Effects
My Motto
Does Anybody Know
Uh Huh
Good at It
17
Love Has All Been Done Before
Going Gone
If I Die

.
az albumra fel nem kerülő Furious című kislemezdal klipje 2018 júniusából:

.
a 2017-es Something American EP, negyedik számként egy Son House-feldolgozással:

.
ráadásként itt a Kate Bush-féle Running Up That Hill zongorás átirata is a BBC Radio 1 műsorából, még szintén 2017-ből:

.
Jade Bird átveszi az Anchor 2017 díjat a hamburgi Reeperbahn fesztiválon Tony Visconti zsűrijétől, melynek a Garbage-énekesnő Shirley Manson és a Metric-frontcsaj Emily Haines is tagja volt:

Heartworms: A Comforting Notion – a brit gitáros-énekesnő első EP-je videoklipekkel
márc. 27., 7:58
The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59