A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Jamie Hewlett újra Damon Albarn mellett – „Igen, a Gorillaz visszatér!”

2015. január 31., 8:28

Az elmúlt évben szólóalbumával turnézó (és idén már egy musical zenéjét író) Blur-frontember Damon Albarn a projektjei közül a legsikeresebbet, a Gorillaz virtuálzenekart három éve kénytelen volt leállítani, miután összekülönbözött a másik alapítóval, a vizuálfelelős Jamie Hewlett-tel. A rajzoló pár órája az Instagramon jelentette be a rajongóknak, hogy mégiscsak lesz folytatás!

Albarn az ezredforduló óta a Blur mellett számos projekttel koncertezett és készített lemezeket (The Good, The Bad & The Queen, Rocket Juice & The Moon, Africa Express stb.), de a milliós eladásokban mérhető világsikert a képregényrajzoló Hewlett figurái – a japán gitároslány Noodle, az énekes 2D, a sátáni basszusgitáros Murdoc és a fekete dobos Russel – köré épített Gorillaz fantomzenekar hozta meg, nagyon is valóságos és slágeres zenével. A bravúros animációs klipekkel megtámogatott stúdióalbumokhoz (Gorillaz – 2001, Demon Days – 2005, Plastic Beach – 2010) idővel már rendes élő koncertek is tartoztak, ahol a figurák már csak vetítés formájában jelentek meg Albarn és hús-vér kísérőzenészei, no meg az alkalmi sztárvendégek (Neneh Cherry, a néhai Bobby Womack, a De La Soul rapperei vagy a Clash egykori gitárosai) mellett. A 2010-es turné és az annak végén ingyenesen letölthető formában közzétett The Fall című gyengécske negyedik Gorillaz-album után azonban már csak egy 2012 elejére elkészült Converse-klipdal érkezett a projekttől, melytől (pontosabban: melynek Albarn-féle irányvonalától) Hewlett érezhetően kezdett elhidegülni.

Albarn az utóbbi időben többször is beszélt arról, hogy szívesen folytatná a virtuálzenekarosdit, de erről vizuálfelelős alapítótársa nélkül nyilván nem lehetett szó. Jamie Hewlett azonban az elmúlt pár napban három friss Gorillaz-rajzot is publikált Instagram-oldalán, és mikor egy rajongó egy kommentben rákérdezett, hogy ez a projekt újraindulását jelenti-e, a rajzoló így válaszolt: „Yes, Gorillaz returns.

gorillaz-yes2

gorillaz-yes3

http://instagram.com/hewll/

az első Gorillaz-sláger, a Del the Funky Homosapien rapbetétjeivel megspékelt Clint Eastwood 2001-ből:

a legnagyobb sikerdal, a De La Soul raptrióval közös Feel Good Inc 2005-ből:

a 2010-es Plastic Beach album legfülbemászóbb szerzeménye, az On Melancholy Hill, melynek klipjében a lemez számos közreműködője – az ex-Clash- és De La Soul-tagok mellett Lou Reed, Snoop Dogg és a Super Furry Animals-frontember Gruff Rhys – is feltűnik rajzolt formában:

a harmadik album Stylo című másik sikerdalának élő előadása a rapper Mos Def és a soul legenda Bobby Womack közreműködésével, Jools Holland műsorában, 2010-ben:

a Converse cég „3 Artists, 1 Song” sorozatának részeként 2012 februárjában közzétett utolsó Gorillaz-szám, az OutKast-rapper André 3000 és az LCD Soundsystem-alapító James Murphy társaságában készített DoYaThing, melyből itt a 13 perces teljes változat hallható – az első öt percben a radio edithez Hewlett által rendezett videoklippel:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39