A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Jarvis Cocker a glasgow-i piacon táncolja el véleményét a klímaválságról

2021. december 3., 14:02

Kissé váratlanul jött, hogy egyszer csak felbukkant egy friss klip a videómegosztókon, melyben az egykori Pulp zenekar egykori énekese, Jarvis Cocker lejt táncot a teljesen kihalt glasgow-i piac ürességtől kongó folyosóin, a bezárt standok között, miközben remek monoton techno szól a szövegelése alatt. Ez az év környezettudatos party-slágere.

A Gucci Soundsystem két brit elektronikus zenei zenész-producer-DJ alkalmi duója. Ben Rymer az egyik, Henry Smithson pedig a másik, és utóbbi az ismertebb figura Riton nevű szólóprojektjének köszönhetően. Említett új számuk, a Let’s Stick Around, amiben Jarvis Cockernek jutott a mikrofon, konkrét állásfoglalás a környezettudatos, fenntartható élet mellett, ami nem tűri a kompromisszumokat.

Az ENSZ COP26 névre keresztelt klímakonferenciáját, amin több mint 200 ország vett részt, Glasgowban rendezték meg, a végeredményét tekintve inkább feleslegesen. Már a konferencia alatt is ment a folyamatos tüntetés azon civilek részéről, akik keveselték a klímacsúcs döntéseit. A Gucci Soundsystem tagjai – meg Jarvis Cocker – sem érezték azt, hogy a klímacsúcs több lenne mint mellébeszélés, ezért a dalhoz passzoló klipet Glasgowban forgatták, a konferencia idején.  Méghozzá az elégedetlenkedő tüntető civilek között, őket is megszólaltatva. Na és szerencsére épp akkoriban koncertezett a városban Jarvis Cocker is Jarv Is… nevű szólójával. Ezért a klipet rendező Tim and Barry duó arra gondolt, készítenek egy zenés „helyszíni beszámolót”, amiben szóhoz jutnak az elégedetlen és békés tüntetők meg a szintén békés és szintén elégedetlen Jarvis Cocker is. A klipet a kihalt glasgow-i piacon vették fel, itt táncol és szólít fel cselekvésre az énekes, és bár nem mondja ki, de mi mégiscsak hozzátesszük magunkban, hogy különben a Föld összes piaca ilyen lesz előbb-utóbb: üres és elhagyatott. Csak nekünk akkor már nem lesz kedvünk meg erőnk sem táncolni, mint Jarvisnak a klipben.

Kezdjük a hetet pazar francia punkkal!
ápr. 22., 6:07