A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Jarvis Cocker: Friday 13th 2015 – a Pulp énekese a párizsi eseményekről

2015. november 24., 8:58

Jarvis Cocker, a Pulp egykori énekese nagyrészt Párizsban él, ott volt most a terrortámadás napján, péntek 13-án is, és azóta megírta annak a hétvégének a történetét a saját élményei alapján Friday 13th 2015 címmel. A John Cale zenéje ihlette és Serafina Steer brit hárfás-billentyűs-dalszerző-énekesnő közreműködésével készített számot – melyben a Bataclan koncertterem és az Eagles Of Death Metal turnébusza is szóba kerül – saját BBC-rádióműsorában mutatta be.

A BBC 6 Music adón futó Sunday Service című műsorának legutóbbi adásában Cocker a szokásosnál is több francia dalt játszott (Françoise Hardy, Jacques Dutronc, Serge Gainsbourg), és egy friss saját spoken word kompozícióval is tisztelgett Párizs előtt. A Friday 13th 2015 című számban annak a bizonyos napnak a történetét meséli el: elkísérte 12 éves fiát a rendőrségre (a kis Albertnek ellopták a mobilját és több száz letartóztatási fotót kellett végignéznie), aztán elengedte a srácot az egyik haverjához megnézni a francia-német focimeccset, és este már épp lefekvéshez készülődött, mikor a barátai felhívták, hogy kapcsolja be a tévét (Albert ott maradt éjszakára a haverja családjánál, és reggel biztonságosan hazaért).

jarv-alb

Másnap Cocker kiment a városba a fiával, hogy vegyen neki egy új mobilt, magának meg egy Michel Houellebecq-regényt, egy Kate Bush-életrajzot és egy zenei újságot. A boltok nagy része zárva volt, és látták, ahogy a rendőrség helyszínel. Vasárnap szép idő volt, egy parkba mentek. A Bataclannál még mindig ott parkolt a főként Európában turnézó zenekarok által használt Beat The Street feliratú nagy fekete busz, az aszfalton színes krétával írt üzenetek, a Casa Nostra étterem golyók lyuggatta ablakán Bátorság! felirat egy nagy rózsaszín szívvel. Jarvis ekkor szerelmet vall a városnak és az általa képviselt szabadságnak, sőt egyenként is szeretetéről biztosítja az arra járó embereket, transzvesztitától a szőke biciklista lányon és a babakocsit toló apán át a középkorú bélyeggyűjtőig (a teljes kétórás rádióműsornak is az I Love You címet adta).

A Jarvis Cocker és Serafina Steer által közösen jegyzett Friday 13th 2015 című számot a szöveg első sorában konkrétan is említett 1972-es The Academy In Peril című John Cale-kompozíció és az I Love Paris című Frank Sinatra-klasszikus között hallhatjuk – az i>)) jelre kattintva indítható alábbi lejátszón 1:00:50-től:

FRISSÍTÉS: november 24-én délután a Friday 13th 2015 című szám a Rough Trade kiadó YouTube-csatornájára is felkerült!

.
John Cale 1972-es The Academy In Peril albumának címadó száma:

.
a Jarvis Cocker produceri segédletével felvett legutóbbi Serafina Steer-album, a 2013-es The Moths Are Real egyik dalának, a Night Before Mutinynek a videója, amit Cocker rendezett még 2012-ben:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39