A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Jeff Tweedy – dalok a Wilco-frontember fiaival rögzített új Love Is The King albumáról

2020. szeptember 16., 16:55

A kortárs színtér legjobb tradicionális amerikai rockzenekarai közé számító chicagói Wilco 2015/2016-os albumai (Star WarsSchmilco) után a dalszerző-frontember Jeff Tweedy 2017-ben Mavis Staples gospel-soul énekesnőnek csinált egy teljes nagylemezt (If All I Was Was Black ), majd a 2018/2019-es szólóalbumpárja (Warm/Warmer) után tavaly ősszel kiadott még egy önéletrajzi kötetet (Let’s Go) és egy új Wilco-sorlemezt is (Ode To Joy). Idén a zenekar tavaszi Tell Your Friends kislemezdala mellett két albumot is felvett húszas éveik elején járó fiai, Spencer és Sammy társaságában.

A 24 éves Spencer és a húszéves Sammy Tweedy apjukkal közösen jegyzik a júliusban bemutatott Showbiz Kids (A showbiznisz gyermekei) című HBO-dokumentumfilm zenéjét, és ők kísérik Jeffet a most bejelentett Love Is The King szólóalbumán is, melyet How To Write One Song című második könyvének megjelenése után tíz nappal, október 23-án ad ki.

A fiúk nem először szerepelnek közös felvételen apjukkal, már 2011-ben is megjelent egy számuk The Raccoonists néven alapított alkalmi családi zenekarukkal (egy split single kiadványon Deerfhof együttes társaságában), Jeff és a gyerek kora óta doboló Spencer pedig 2014-ben Tweedy néven egy teljes duóalbumot is készítettek Sukierae címmel.

A koronavírus-karanténban írt és a fiúk segédletével rögzített új Jeff Tweedy-lemez bejelentéséhez egyszerre két beharangozó szám is érkezett egy-egy szöveges videóval – a címadó Love Is The King és az élő ősbemutatóját egy március végi Instagram Live-közvetítésen kapó Guess Again kapcsán az 53 éves multiinstrumentalista-dalszerző-énekes eképpen nyilatkozott: „A karantén elején elkezdtem country dalokat írni, hogy vigasztaljam magam. Folk és country típusú dalformák jönnek a legkönnyebben számomra megnyugtató módon. A Guess Again jó példa arra, hogyan sikerült eltávolítani magamtól a külvilágot, és hálát adni jó sorsomért, hogy szeretet vesz körül az életemben. Néhány héttel később aztán már olyan hangzású dolgok jöttek, mint a Love Is The King, ami már kicsit megtépázottabb és sokkal több félelem kúszott bele.

.
a lemezre szintén felkerülő Save It For Me című dal élő ősbemutatója április elejéről:

.
az album számlistája az alábbi Bandcamp-lejátszón:

.
Jeff Tweedy és fiai első közös megjelenésükkel, a Raccoonists családi zenekar 2011-es kislemezdalával. . .

. . .és első komoly munkájukkal, A showbiznisz gyermekei dokumentumfilm idén júliusban megjelent filmzenealbumával:

.
Jeff Tweedy tavaszi karanténfellépései, Evergreen című tavalyi szólódalával Jimmy Kimmel műsorában. . .

. . .és a Wilco-tagokkal együtt Stephen Colbert műsorában a zenekar májusi Tell Your Friends kislemezdalával:

.
ráadásként itt egy teljes Wilco-koncert is még a tavaly őszi turnéról:

Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47
Jungle – klipdalok a brit funk-soul tánczenekar új Volcano albumáról
máj. 24., 22:51
Róisín Murphy: The Universe – újabb dal a Hit Parade album és a veszprémi koncert elé
máj. 17., 12:34