A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Savages-énekesnő Jehnny Beth és St. Vincent (meg Dave Grohl) friss Nine Inch Nails-feldolgozásai

2020. november 7., 12:22

St. Vincent amerikai gitáros-énekesnőt idén mások dalaival hallhattuk: Beck-remixszel, sztárparádés gálakoncerteken Nirvana- és Prince-számokkal, a dzsesszes The Eddy tévésorozat-betétdallal, Julia Stone-szerzeményekben (Break, Unreal, Dance) és a Gorillaz új Song Machine, Season One: Strange Timez albumán – most pedig Dave Grohl dobosi segítségével egy Nine Inch Nails-feldolgozást is közzétett Trent Reznorék mai Rock And Roll Hall Of Fame-beiktatásához (melyhez a Savages-énekesnő Jehnny Beth is készített egy átiratot egy másik NIN-klasszikusból).

Az idei beiktatási lista szerint a Hírességek Csarnokába a mai napon a néhai Whitney Houston és The Notorious B.I.G. mellett olyan zenekarok kerülnek be, mint a T. Rex, a Doobie Brothers, a Depeche Mode és a Nine Inch Nails – ünneplésként pedig az Amazon Original széria szerkesztői ez utóbbi együttesek dalaiból rendeltek feldolgozásokat, St. Vincent és Jehnny Beth mellett olyan további előadóktól, mint a Kills duó, a Real Estate brooklyni indie rock zenekar és a Decemberists-tag John Moennek az Eyelids nevű portlandi psych-pop mellékprojektje.

A Savages londoni posztpunk csajkvartett francia énekesnője, Jehnny Beth az idei To Love Is To Live című első szólóalbumát a Nine Inch Nails brit tagjának (Atticus Rossnak) és producer-keverő párosának (Floodnak és Alan Mouldernek) a segítségével készítette, így nem meglepő, hogy NIN-számot választott feldolgozni – ahogy az art-rock gitáros-énekesnő St. Vincent is, akinek a legutóbbi MASSEDUCTION sorlemezén és turnéján is erősen érezhetőek voltak Nine Inch Nails-hatásai. Míg Jehnny a Closer című szexdalt formálta saját képére az 1994-es The Downward Spiral nagylemezről, addig St. Vincent ugyanarról az albumról a Piggy című számból készített átiratot.

Ez az egyik kedvenc Nails-dalom a mai napig. Lenyűgöz benne az a feszes tamburin, ami közben kicsit lustának is érződik. Amikor szétszedtem a dalt a feldolgozáshoz, hosszú időbe telt, mire ráébredtem, hogy milyen hatalmas groove van benne. Ez egy sötét indusztriál-reggae! Izmos, de sosem annyira torzított, mint amilyennek gondolod, mikor visszaidézed a fejedben”– lelkendezik a dalszerző-producer-gitáros-énekesnő a Piggy című számról, melynek átiratához Dave Grohlt hívta dobolni, akivel a 2014-es Rock And Roll Hall Of Fame-gála óta már több Nirvana-emlékműsorban is koncertezett, sőt egyszer még egy Blondie-feldolgozást is játszottak együtt.

(ha a teljes számot tartalmazó második lejátszó nem működne, érdemes ráfrissítéssel próbálkozni)

.
a Jehnny Beth-féle Closer feldolgozás, melyet az eredeti 1994-es NIN-dalhoz hasonlóan Alan Moulder kevert:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Who’s heard the track yet? Link in bio @nineinchnails @rockhall

Jehnny Beth (@jehnnybeth) által megosztott bejegyzés,

.
az e heti Amazon Original feldolgozássorozat további darabjai:

The Kills: Cosmic Dancer (T. Rex-feldolgozás)

.
Eyelids: Enjoy The Silence (Depeche Mode-feldolgozás)

.
Real Estate: What A Fool Believes In (The Doobie Brothers-feldolgozás)

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39