A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Jézus nemsokára itt lesz, addig pedig itt van nekünk Tom Waits

2022. augusztus 17., 12:22

Tegnap éjjel tették ki Tom Waits YouTube-csatornájára Goin’ Out West című számának egy élő felvételét, ami 2002-ben készült az Arsenio Hall talk show-ban, és azért akkor, mert akkoriban, 2002 őszén, vagyis 20 éve jelent meg a világ, illetve az univerzum trubadúrjának Bone Machine című lemeze, amin a Goin’ Out West van.

Ahogy gyerekkori barátom édesapja, Attila bácsi mondogatta anno: „Ki kell menni nyugatra a francba”, és ezzel megelőzte Tom Waitset is, aki ebben a dalban többek közt azt énekli:

I’m gonna drive all nightTake some speedI’m gonna wait for the sunTo shine down on meI cut a hole in my roofIn the shape of a heart

And I’m goin’ out westWhere they’ll appreciate meGoin’ out westGoin’ out west

Majd egész éjjel vezetek

Beveszek egy kis speedet

Megvárom, hogy a nap

Rám süssön

Kivágtam a tetőmből egy darabot

Szív alakban

Elmegyek nyugatra

Ahol majd értékelnek

Elmegyek nyugatra

Elmegyek nyugatra

De – mivel Tom Waitsről van szó –, az egész dalszöveg zsneiális, érdemes tanulmányozgatni itt, ahol bőséges infót találunk a dal soraiban felfedezhető utalásokról.

A fellépést követő interjúban Waits elmondja, hogy gyerekkorában templomi kórusban énekelt, és akkor még szoprán volt, de mára „sokkal kezelhetőbb a hangja”, amin persze jót nevet a közönség. A templom az albumon található Jesus Gonna Be Here című szám kapcsán került szóba, amit itt hallgathatsz meg, a szövege pedig itt van. Aztán következik egy (azóta) klasszikussá vált Tom Waits elszólás arra a kérdésre, hogy milyen volt Keith Richards-zal dolgozni: „Well, you know, you always finish something. You might finish the bottle, but you might not finish the song”, vagyis, hogy valamivel tuti mindig végeznek. Egy üveg piával például, de a dallal nem mindig biztos, hogy végeznek. Aztán azt is megtudjuk, hogy Keith Richards jó érzékkel bánik az állatokkal is, simán összeterel például egy tehéncsordát, csak úgy, hogy hívja őket. Tényleg, ha ez az ember nem lenne, tök feleslegesen élnénk itt a világban.

Szóval, addig is míg várjuk Jézus második eljövetelét, hallgassunk, nézzünk, olvassunk Tom Waitset.

És a teljes Bone Machine album újszülötteknek, illetve azoknak, akik rég nem hallották:

Itt az új CULT szám!
szept. 13., 15:56