A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Jim Jarmusch, a Sonic Youth-gitáros Lee Ranaldo, Pándi Balázs dobos és Marc Urselli producer albumáról

2019. március 28., 6:04

Múlt éjszaka derült ki Jim Jarmusch készülő The Dead Don’t Die című zombifilmjének permierdátuma (június 14.) és elképesztő szereplőlistája (Bill Murray, Adam Driver, Steve Buscemi, Danny Glover, Rosie Perez, Tilda Swinton, Chloë Sevigny, Selena Gomez, Tom Waits, Iggy Pop, RZA stb.), de szintén tegnap érkezett meg az első szám az ősz hajú amerikai rendező új albumáról is, melyet a Sonic Youth-gitáros Lee Ranaldo, a magyar dobfenomén Pándi Balázs és Marc Urselli producer társaságában rögzített egy tavaly januári New York-i stúdiózáson.

A SQÜRL nevű noise rock zenekarával és Jozef van Wissem holland lantművésszel közös lemezek után az 1953-as születésű Jarmusch-t most egy olyan alkalmi kompániával hallhatjuk, melynek tagjai korábban még sosem játszottak egymással: a 2018 januárjában jött első hír és fotó, illetve az idén március közepén érkezett lemezbejelentés után most itt az első teljes szám is a címnélküli Jim Jarmusch / Lee Ranaldo / Marc Urselli / Balazs Pandi-albumról, melynek instrumentális kompozícióihoz a gitárt pengető és MIDI szintetizátort nyomkodó filmrendező, az ex-Sonic Youth-gitárhős és a magyar dobos mellett a szemüveges stúdiófőnök-keverő-producer a basszusgitárjával és laptopjával is hozzájárult.

A filmzeneszerű hangulatban improvizált, élőben felvett számoknak Urselli a norvég mitológia ihletésében adott címeket (az elsőként meghallgatható Andvari címszereplője egy vízesés alatt élő törpe, aki bármikor képes csukává változni), és a New York-i fényképész William Semeraro is Norvégiában készítette a lemez borítófotóit. A vinyl verzióban három, a többi formátumban öt hosszú számot tartalmazó album megjelenési dátumát a bejelentés óta előrébb hozták: a lemezanyag digitálisan május 10-től, a boltokban pedig május 17-től lesz elérhető.

FRISSÍTÉS: a 2018-as stúdiózás felvételeiből 2021. június 11-re egy második albumot is bejelentettek Churning Of The Ocean címmel!

.
Az 1983-as születésű Pándi Balázs nem most játszott először együtt Sonic Youth-gitárossal: 2013-ban Thurston Moore is beugrott a Porn együttes angliai turnéjára, ahol az ősz szakállú Tim Moss gitáros-frontember és a Faith No More-basszista Billy Gould mögött a magyar zenész dobolt. . .

. . .később pedig Pándi és fő zenésztársa, a japán noise-elektronika guru Merzbow (született: Akita Maszami, 1956) a svéd szaxofonos Mats Gustafssonnal kiegészülve – a 2013-as Cuts triólemezük után – 2015-ben egy Cuts Of Guilt, Cuts Deeper című dupla albumot és 2016-ban egy Cuts Up, Cuts Out című koncertlemezt is felvettek Thurston Moore-ral kvartettfelállásban:

.
ráadásként itt van Jim Jarmusch legutóbbi albuma, a Jozef van Wissemmel idén februárban kiadott An Attempt To Draw Aside The Veil is:

.
FRISSÍTÉS: április 1-jén a rendező The Dead Don’t Die filmjének plakátja és első mozielőzetese is megérkezett!

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39