A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

„Jó reggelt, semmiség!” – megjelent a The Unbending Trees énekesének első szólólemeze

2022. december 4., 12:15

Szimbolikusnak is tekinthető hét év hallgatás után tavaly óta ismét aktív a zenei életben Hajós Kristóf. A 2000-es évek egyik legexportképesebb magyar zenekara, a The Unbending Trees énekesének debütáló szólólemeze, a Good Morning, Nothingness tíz elegáns indie-pop dala már elérhető minden streamingszolgáltató kínálatában.

„Régóta érlelődött bennem, hogy jó lenne újra dalokat írni, felvenni, zenélni és színpadon állni, de nem volt hozzá elég bátorságom. Németh Robi [az egykori Heaven Street Seven basszusgitárosa] addig biztatott, míg közösen bele nem vágtunk: én írtam a dalszövegeket, ő pedig a legtöbb dal zenéjét szerezte. A Good Morning, Nothingness az alvás, az álmatlanság és a magunk mögött hagyott múlt tematikáját járja körül, ilyen szempontból egy konceptlemez, ami az elmúlt hét-nyolc év előadói téli álmát is szimbolizálja. Egyúttal összefoglalása mindannak, ami a The Unbending Trees óta történt velem: a négy évvel ezelőtti Hollandiába költözésemnek, a koronavírus miatti lockdownoknak, vagy épp a párkapcsolataimnak. Úgyhogy vannak rajta vidám dalok, vannak szomorúak és dühösek is” – mesélte el Hajós Kristóf a zenei életbe való visszatérése körülményeit.
Kristóf debütáló szólólemezének zenei világa maga mögött hagyja korábbi zenekara, a The Unbending Trees zongorás hangzását: ugyan megtartotta annak alapvető értékeit, az elegáns, sokszor csendes, akusztikus kamara-balladai zenei világot, a Good Morning, Nothingness azonban ízig-vérig poplemez.
A tízdalos album dalszövegeit Kristóf írta, a legtöbb, szám szerint nyolc dal esetében szerzőtársa a zenét jegyző Németh Róbert volt; egy-egy dal zenéjét az albumon szólógitáron közreműködő Martinkó Tamás, illetve Kristóf egykori unbending-es zenésztársa, Honyecz Ferenc írta. Az album végre lehetőséget kínált arra is, hogy Hajós Kristóf közös dalt adjon ki régi barátjával, Bocskor Bíborkával, a Magashegyi Underground énekesnőjével, akivel tizenöt éve terveztek már duettet, de csak most jutottak el a megvalósításig. A lemez címadó dalában a holland experimentális zenei művész, Stefan Breuer (The World of Dust) működik közre, a záródal Congratulations-ben pedig a brazil singer-songwriter Bemti duettezik Kristóffal. A Good Morning, Nothingness producere Németh Róbert volt, a dalokat Lázár Domokos és Tövisházi Ambrus keverte.


A lemezmegjelenést egyelőre néhány hollandiai koncert követi. „Nagyon jó érzés szólóelőadóként létezni, de bevallom, azért még szoknom kell: egészen más egy zenei projekt nyújtotta biztonságban játszani, mint kizárólag a saját nevemen jelen lenni előadóként” – fogalmaz Hajós Kristóf.
Hajós Kristóf énekes-dalszövegíró zenei karrierjének korábbi legfontosabb állomása a 2006 és 2013 között aktív, Havasi Balázs zongoristával közösen alapított The Unbending Trees, amelyet 2007-ben fedezett fel és szerződtetett kiadójához Ben Watt, az Everything but the Girl egyik fele. You are a Lover című daluk több millió streamelést ért el Angliában, Japánban, Kínában és Magyarországon. Utolsó nyilvános fellépésük teltház előtt zajlott a New York-i Carnegie Hallban. Kristóf 2010 óta Tövisházi Ambrussal is dolgozik, 2012 óta pedig Péterfy Bori lemezeire is ír dalszövegeket. Good Morning, Nothingness című első szólólemeze a független budapesti Klinik kiadónál jelenik meg. Az elmúlt közel két évben kislemezként négy szám már napvilágot látott az albumról, a Love is Cancelled című dalt az angol BBC is játszotta; emellett Kristóf egy Olivia Newton-John diszkósláger- (Xanadu) és egy James Bond-film főcímzene- (NobodyDoes it Better) feldolgozást is megjelentetett az elmúlt időszakban. A Good Morning, Nothingness már elérhető minden streamingszolgáltató kínálatában.

https://www.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_l6e0HD7fRGWBxUSTvOwEYbWX1McCCUjo8

Az IST IST Budapestre is elhozza poszt-punk dalait
máj. 27., 13:33