A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

John Belushi misztikus iskolazenekara éppen annyira csodálatos, mint amilyennek hangzik

2017. január 12., 17:16

Zenei karrierjének fénypontja ugyan csak a The Blues Brothers kulcsembereként köszöntött rá, John Belushi pályafutása már jóval azelőtt megkezdődött, hogy a komikus nem, hogy urbánus legendává, de nagykorúvá cseperedett volna. A fiatalon elhunyt színész gimnáziumi zenekarának elfeledett, majd a közelmúltban hirtelen megkerült kislemeze valóságos ereklyévé vált.

John Belushi kapcsolata a zenével már karrierje korai szakaszában megmutatkozott, kezdődve a Dan Aykroyd-dal közösen alapított Blues Brothers munkásságával, majd kulminálva a komikus által pártfogolt punk zenekar, a Fear katasztrofikus, a Saturday Night Live adásában való vendégszereplésével: a Belushi-t táncosként szerepeltető előadás elhíresülten a stúdiófelszerelés elpusztításával végződött.

Belushi azonban már a hatvanas években – jóval mielőtt filmes pályafutása világszerte ismertté és szeretetté tette volna – visszavonhatatlanul beleártotta magát a zene világába. A színész a Ravens zenekar tagjaként gyakorta felbukkant az Illinois-i Wheaton ifjúsági központjának színpadán, valamint helyi gimnáziumok szalagavatóin. Mit sem sejtve, hogy a jövendőbeli komikussal a dobok mögött rögzített két dal valóságos kincs lesz, a garage rock zenekar 1965-ben felvette kislemezét, amely becslések alapján 40 és 200 közti példányszámban került piacra. Ez a teljesítmény már-már a feledés homályába merült, míg végül 2011-ben, a Chicago-i Alona’s Dream, hardcore-punkra szakosodott kiadó gondozásában, limitált szériában megérte a második kiadást. A Ravens Listen to Me Now című számánál többet nem is igen kívánhatnánk.

Címkék: ,