A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

John Grant duettje az Everything But The Girl énekesnőjével +FRISSÍTÉS: a dal videoklipje!

2015. augusztus 13., 9:45

A Czars nevű denveri slowcore zenekar élén a kétezres évek elején a budapesti Pesti Est Caféba és Süss Fel Nap!-ba is eljutó John Grant a 2010-es évekre szólóban a legnagyobb dalszerző-előadók közé lépett. A HIV-pozitív énekes (aki a Hercules & Love Affair diszkó-house kollektíva tavalyi lemezén is énekelt) idén október elején adja ki Grey Tickles, Black Pressure című harmadik szólóalbumát, melyen Amanda Palmer és az Everything But The Girl-énekesnő Tracey Thorn is vendégszerepel – a vele készült duett itt már hallható is.

Az 1968-as coloradói születésű Grant a Czars feloszlatása után egy időre eltűnt, majd drogos-alkoholista múltjával leszámolva és homoszexualitását felvállalva kezdett fényes szólókarriert. A texasi Midlake folk-rock együttes zenészeivel felvett Queen Of Denmark című 2010-es első albumán a hetvenes évek klasszikus pop-rockját idézte meg, majd a tánczene ritmikája felé kezdett orientálódni, és 2012 nyarán épp egy Hercules & Love Affair-koncerten, az I Try To Talk To You című közös dal londoni ősbemutatóján árulta el a közönségnek, hogy HIV-pozitív. Immár elektronikus alapokat kapó második szólóalbuma, a 2013-as Pale Green Ghosts hangzásáért az izlandi GusGus programozó-producertagja, Biggi Veira felelt (és a nagy rajongójából jó barátjává váló Sinéad O’Connor vokálozott rajta), míg a mostani Grey Tickles, Black Pressure producere John Congleton (St. Vincent, Anna Calvi, Chelsea Wolfe, David Byrne, FFS, Swans stb.) lett. Congleton klientúrájából Amanda Palmer is feltűnik vendégként a lemezen, de az igazi meglepetést a fátyolos hangú angol énekesnőnek, a nyolcvanas-kilencvenes években aktív Everything But The Girl együttessel (és a kilencvenes évek közepi Massive Attack-kollaborációival) elhíresült Tracey Thornnak a vendégszereplése jelenti.

traceythorn-chair

Tracey Thorn az új John Grant-album első kislemezdalában, az új szerelmet ünneplő Disappointing című teátrális diszkó-funk duettben hallható:

FRISSÍTÉS: a dalhoz szeptember 9-én egy szaunában forgatott, nagyon meleg videoklip is érkezett, melyet David Wilson rendezett, és a Hercules & Love Affair-vezér Andy Butler is feltűnik benne már az 50. másodpercnél!

.
a Grey Tickles, Black Pressure album véres-vicces beharangozó kisfilmje a címadó dal egy részletével, még júniusból:

johngrant-phone2

.
a lemez számlistája az alábbi Bandcamp-lejátszón:

johngrant-grey-album

.
I am the greatest motherfucker . . .” – a 2013-as album GMF című dala élőben, Sinéad O’Connor és lánya, Róisín Waters vokáljával:

.
itt teljes egészében meghallhatók a korábbi John Grant-albumok a Midlake-tagokkal felvett 2010-es Queen Of Denmark. . .

1.TC And Honeybear
2.Marz
3.Where Dreams Go To Die
4.Sigourney Weaver
5.Chicken Bones
6.Silver Platter Club
7.It’s Easier
8.Outer Space
9.Jesus Hates Faggots
10.Caramel
11.Leopard And Lamb
12.Queen Of Denmark

. . .és a Biggi Veirával rögzített 2013-as Pale Green Ghosts nagylemez. . .

. . . ez pedig a Hercules & Love Affair 2014-es The Feast Of The Broken Heart albuma, melynek 3. és 8. számában is Grant énekel:

.
ráadásként itt egy dal Tracey Thorn idei kiadványáról, az angol rendezőnő Carol Morley The Falling című első nagyjátékfilmjének zenéjét tartalmazó 17 perces Songs from The Falling EP-ről, melynek hangmérnöke az énekesnő férje, az Everything But The Girl duó másik tagja, Ben Watt volt:

a brit mozikba idén áprilisban került The Falling előzetese:

No Rome, Charli XCX & The 1975: Spinning – közös dal
márc. 4., 18:28
St. Vincent: Pay Your Way In Pain – az első klipdal az új Daddy’s Home albumról
márc. 4., 13:59
Whispering Sons: Satantango – a belga zenekar új Several Others albumról
márc. 4., 8:12
Finneas & Ashe + Girl In Red – számok Billie Eilish bátyjának közreműködésével
márc. 3., 23:54