A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

John Parish feat. PJ Harvey: Sorry For Your Loss – duett a Sparklehorse-frontember Mark Linkous emlékére

2018. március 29., 7:19

Az angol dalszerző-énekesnő PJ Harvey a tavalyi Szigeten is bemutatott 2016-os The Hope Six Demolition Project album óta érkező számainak sorában a Guilty, A Dog Called Money, I’ll Be Waiting és The Camp című szerzemények után legutóbbb a Dark River mozifilmhez rögzített An Acre Of Land népdalfeldolgozást kivételesen nem a multiinstrumentalista-producer John Parish segítségével készítette, de most máris visszatér mentorához – annak új szólólemezén énekel vendégként egy duettet, melyben a néhai Sparklehorse-frontember Mark Linkous előtt tisztelegnek.

Munkakapcsolatuk immár harminc esztendeje tart: az 1959-es születésű John Parish a nála tíz évvel fiatalabb Polly Jean Harvey-val már 1988-1991 közt is együtt zenélt, mikor felvette gitáros-szaxofonos-vokalistanőnek Automatic Dlamini nevű art-rockos bristoli zenekarába (ahonnan PJ Harvey az 1991-ben indult szólókarrierjének első kísérőzenészeit is választotta), majd a kilencvenes és a kétezres évtizedben is készítettek egy-egy duóalbumot, melyre a férfi a zenéket, a nő a szövegeket írta (Dance Hall At Louse Point – 1996, A Woman A Man Walked By – 2009), és a multiinstrumentalista-producer 2007 óta stabilan jelen van az énekesnő minden albumán és turnéján.

Az évek során a PJH-lemezek mellett más előadók albumain (Eels: Souljacker, Sixteen Horsepower: Low Estate, Tracy Chapman: Let It Rain, Rokia Traoré: Beautiful Africa, Arno: Human Incognito, This Is The Kit: Moonshine Freeze, Jenny Hval: Innocence Is Kinky, Aldous Harding: Party, Chrysta Bell: We Dissolve stb.) is producerkedő Parish a legutóbbi saját kiadványain filmes ihletésű instrumentális szerzeményekkel jelentkezett, de idén június 15-én Bird Dog Dante címmel ismét egy nagyrészt rendes énekes dalokat tartalmazó stúdióalbummal áll elő, melyre Aldous Harding mellett természetesen PJ Harvey-t is meghívta vendégnek.

Az első beharangozó számként közzétett Sorry For Your Loss című duettjük a 2010-ben 47 évesen öngyilkosságot elkövető Mark Linkousról szól, akinek It’s A Wonderful Life című 2001-es Sparklehorse-albumán mindketten közreműködtek (ez a lemez, melyen rajtuk kívül Tom Waits és a Cardigan-énekesnő Nina Persson is szerepelt, már előképe volt a multiinstrumentalista-dalszerző-énekes Linkous utolsó munkájának, a sztárproducer Danger Mouse-zal és David Lynch-csel közösen jegyzett sztárparádés 2009-es Dark Night Of The Soul projektnek).

John Parish új albumának Sorry For Your Loss című PJ Harvey-duettje itt hallható:

a további beharangozó számokat az alábbi lejátszón aktiválják majd a júniusi lemezmegjelenésig:

.
az album számlistája és borítója, mely a szerző lányának, Honor Parish-nek a munkája:

John Parish: Bird Dog Dante (2018)

1. Add To The List
2. Sorry For Your Loss
3. The March
4. Let’s Go
5. Type 1
6. Rachel
7. Buffalo
8. Kireru
9. Le Passé Devant Nouse
10. Carver’s House
11. The First Star

.
mutatóba itt a PJ Harvey & John Parish néven megjelent 2009-es A Woman A Man Walked By album Black Hearted Love című klipdala. . .

. . .és az 1996-ban John Parish & Polly Jean Harvey név alatt kijött Dance Hall At Louse Point lemezről a That Was My Veil. . .

. . . meg egy feldolgozás az Is That All There Is? című 1967-es Leiber/Stoller-szerzeményből:

egy 1991-es Automatic Dlamini-klipdal, a Water, melyben John Parish és Polly Jean Harvey közösen énekelnek:

.
ráadásként itt a néhai Mark Linkous 2001-es It’s A Wonderful Life című Sparklehorse-albumának John Parish és PJ Harvey közreműködésével készült két száma, a Piano Fire és az Eyepennies:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39