A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

John Wick: Bumm, a fejbe

2014. november 12., 9:00

Ha az ember elveszíti a feleségét, az autóját, majd a kutyáját, érthetően feszültté válik. A Mátrix óta alulpozicionált Keanu Reeves derékig gázol a vérben. Ultra brutális akciófilm november 13-tól a nagyobb mozikban. Egy sikeres filmhez mindössze három jó jelenet kell – rossz jelenetek nélkül.

Ez annyira vicces, hogy akár Tarr Béla is mondhatta volna, de nem ő, hanem Howard Hawks mondta még jó régen. Chad Stahelski viszont úgy értelmezte a mondást, hogy egy sikeres filmhez elegendő egy jó jelenet, és azt 100 percen keresztül kívánatos ismételgetni. Stahelski Reeves dublőre volt a Mátrix-trilógia idején, később akciójelenetek koreográfusaként dolgozott, és bár a stúdió kicsit meglepődött, amikor magának kérte a John Wick irányítását, ismeretlen okból rábízták. Nem tették rosszul, mert azt az árut szállította le, amelyre ígéretet tett. Másfelől a John Wickről mindenki tudja, hogy tulajdonképpen a Féktelenülben randalírozó, és a Mátrix óta gödörben lévő Keanu Reeves visszaterelése abba a szerepbe – megroggyant, bedühődő akcióhős, akinek az előző élete miatti bűntudata őrjöngésbe megy át -, ami általában elég jól állt neki. Reeves változatlanul bejöhet mindenkinek, aki az olajfekete hajú, metsző állkapcsú, de szabályos fejformájú férfiakat kedveli.

A valójában nem létező történet pofonegyszerű. Egy valamikori bérgyilkos – valószínűleg ún. elit bérgyilkos (Reeves) – eltemeti a feleségét (róla azt lehet kihámozni: rákos volt, és a Hudson Jersey Cityvel szemben lévő oldalán csuklik össze), majd egy tankolás alkalmával egy orosz maffiózó (Michael Nyqvist A tetovált lányból) elkényeztetett édesgyermeke megkívánja a Mustangját, de miután John Wick nem adja, bezúzzák a feleségétől búcsúajándékként kapott kölyök beagle fejét, noha blockbusterben a kutya védett állatnak számít. Az elkeseredett fiatalembernek nem marad semmije, leszámítva a pincéjében elásott különlegesen nagy tűzerejű fegyvereket. Wick másik autót szerez, majd elindul az amorális banda felszámolására. Stahelski értesülései szerint New York-ot az orosz rosszfiúk tartják rettegésben, ami akár korrekt infó is lehet, ugyanis New York a söpredék számára is vonzó hely. A filmnek van egy bennfenteskedően titokzatos része: Stahelski úgy értesült, létezik egy abszolút védett hotel, az exkluzív bérgyilkosok menedéke, ahol lazíthatnak, luxus körülmények között készülhetnek fel az új munkára, de konkrétan nem dolgozhatnak. A szabályzat megszegőit likvidálják. Ez természetesen akkora hülyeség, hogy gond nélkül és viccesen túl van reprezentálva.

JohnWick_jelenetfoto (10)

A John Wick az utóbbi idők legbrutálisabb akciófilmje, így nem csoda, ugyanúgy személyi igazolványt kérnek a megtekintéséhez, mint egy doboz cigi vásárláskor a Nemzetiben. Igazából nem lehet azt mondani, hogy csak erős idegzetűeknek ajánlott, mert fél óra után a szem és az idegek hozzászoknak a lyukütötte koponyákhoz, megroppantott csontokhoz, a vérben és emberi csatakban hard rock zenére csúszkáló megroncsolt testek látványához. A film egyik producere Eva Longoria, ami nyilván izgalomba hozza azokat is, akik megtorpanás nélkül tovább mennek, ha a sarkon befordul egy 1969-es Boss Mustang.

Szerző:
Lehetsz még Batman vagy Apolló – itt az új Viktor Pelevin könyv
ápr. 7., 20:00
Batman Mózes Ramszesz ellen
dec. 9., 10:46
Vangel Tibor (Sexepil): „Orvul belelestek a hard drive-omba”
nov. 17., 7:00
Betépve vidéken: Holtverseny
okt. 28., 16:26